Типични грешки по време на интервю за работа

Начало » Кариера » Типични грешки по време на интервю за работа

igИ така… Поканени сте на интервю в компанията на вашите мечти. Но и вие сте човек, като всички останали – вълнувате се, притеснявате се, закъснявате, мислите за заплатата.
Предлагаме ви да прочетете за някои от най-често срещани грешки по време на интервю за работа, които могат да ви попречат да получите така желаната от вас длъжност.

Неправилно подбрани дрехи
“По дрехите посрещат” – гласи познатата на всички поговорка. От една страна, вие не сте служител във фирмата и не е задължено да се подчиняват на приетия в нея дрескод. От друга страна, ако сте отишли на интервюто, това означава, че се интересувате от тази работа, така че трябва да сте готови да приемете съществуващите правила. Външният вид е особено важен за тези, които претендират за длъжност, която представя “лицето на фирмата” – секретари, мениджъри, работещи с клиенти, или партньори. Така че, преди интервюто задължително трябва да отделите време за избор и подготовка на тоалета, с който ще се представите.
Какво да направите?
Да промените първото впечатление за себе си е много трудна, но не и невъзможна задача. Ако сте отишли на уговореното интервю и сте осъзнали, че не сте облечени подобаващо, не изпадайте в паника, тъй като рискувате да изгубите увереността си и да допуснете още нежелани грешки. Когато в разговора се стигне до вашите въпроси, попитайте дали фирмата има определени изисквания към облеклото на служителите си. Така ще покажете на събеседника си, че сте наясно със несъответствието на външния си вид и сте готови да приемете установените правила.

Закъснение
Мениджърите отговарящи за персонала никак не обичат закъсненията. Освен това, вашата точност е част от първото впечатление, която може да окаже влияние върху крайното решение на работодателя. Ето защо е важно да планират времето си така, че да пристигнете малко по-рано или точно навреме.
Какво да направите?
Все пак в живота може да се случи всичко… Ако неочаквани обстоятелства ви попречат да отидете на насроченото интервю в точно определения час, най-правилното решение е да се обадите и да предупредите, че сте възпрепятствани и няма да имате възможност да пристигнете на време. Съобщете и се извинете за закъснението си, и още веднъж се извинете, когато пристигнете на място. Ако постъпите по този начин, вие ще запазите чувство си за достойнство и няма да ви се наложи да се оправдавате.

Лъжи
Не лъжете за себе си и за своите трудови подвизи. Голяма част от информация за вас може лесно да се провери, така че всяка казана от вас лъжа много скоро може да се обърне срещу вас и да застраши положението ви. Преди интервюто прегледайте внимателно своето CV и си помислете, готови ли сте да отговаряте за всяка написана там дума.
Какво да направите?
Ако, все пак, лъжата ви излезе на яве още на самото интервю, най-лошото нещо, което можете да направите, е да започнете да отричате очевидната истина и да настоявате за това, за което сте излъгали. Това няма да ви спаси от неприятното положение, а по-скоро ще го утежни още повече – безкрайните оправдания също изглеждат доста неприемливо. Ако са ви хванали в лъжа, обяснете защо сте го направили и накратко опишете, как стоят нещата наистина. Така вие ще покажете, че сте в състояние да признавате грешките си, а това е едно изключително важно качество в бизнес средите.

Клюки
Едва ли има човек, който да иска да е обект на клюки и сплетни. Ако от самото начало на интервюто започнете да обяснявате, как са ви тормозили и обиждали на предишното ви работно място, какво чудовище е бил шефа ви и т.н., потенциалният ви нов работодател няма как да не си представи, как след време говорите по същия начин и за него.
Какво да направите?
Предварително обмислете отговорите на всички възможни “хлъзгави” въпроси: Защо сте напуснали предишната си работа? Защо не сте намерили мястото си там? Какви са били отношенията ви с колегите? Много важно е, отговаряйки на тези и на други подобни въпроси, да не лъжете – бъдете откровени! Намерете такава формулировка, която да не обижда бившите ви колеги. Например, обяснете, че не сте имали възможност да се развивате, според амбициите си.

Разговори за заплата
Добре известно правило гласи: който първи назове цифри, той губи. Така че, не започвайте вие разговор за евентуалната заплата. По-добре изчакайте интервюиращият да повдигне тази тема.
Какво да направите?
Има случаи, в които работодателят ви пита за сумата на желаната от вас заплата, така че трябва да сте готови и за такова развитие на нещата. За да не останете изненадани, се подгответе предварително, като проучите какво е заплащането на служителите във фирмата и се постарайте да определите реално каква е “стойността” на вашите професионални умения. Ако исканията ви са по-високи от предлаганото първоначално заплащане, трябва да сте готови да изложите разумни аргументи, с които да се обосновете.

Не задавате въпроси
Частта от интервюто “имате ли някакви въпроси” е не по-малко важна от тази “разкажете ни за себе си.” Това е чудесна възможност за вас да разберете дали мястото ви е в тази компания и дали предложеният пост отговаря на вашите изисквания. Естествено, не е добре да се концентрирате върху абстрактни въпроси, като “От колко години вашата компания е на пазара?” и “Кой е собственикът на фирмата?”.  Всичко това е важно и интересно, но може лесно да се намери и в интернет, а и не е в пряка връзка с работата ви. Най-добре е да се интересувате от бъдещите си работни отговорности, кой ще е прекият ви началник, с кого във фирмата ще ви се налага да си сътрудничите, от кого ще зависи работата ви. В тази част от интервюто е уместно да се припомните, че оценяват не само вас, но и вие проучвате своето бъдещо работно място.
Какво да направите?
Питайте, питайте и пак питайте!