Твоят професионален успех – негов проблем

Начало » Кариера » Твоят професионален успех – негов проблем

Ти си още толкова млада, а вече си толкова успяла! Ти имаш страхотна работа, прилична заплата, добри приятели и най-главното – любим мъж. Но какво ще направиш, ако твоите професионални успехи се отразят отрицателно на отношенията ви с този любим мъж?

Когато жената има по-големи успехи от своя мъж, той почти във всички случаи започва да се притеснява. Самооценката му (все пак той е представител на т.нар. силен пол) е неговото слабо място. Той започва да става нервен и подозрителен, ревнува и старателно се опитва да прикрива обидата си от това, че ти имаш по-големи успехи в кариерата. Не е способен да проумее как ти – наивната, крехката и беззащитната – можеш да правиш нещо по-добре от него. Ако желаете да запазите вашата любов, трябва да сведете до нула всички препятствия, които биха възникнали в подобна ситуация.
Не е от значение дали практикувате една и съща професия. В момента, в който той осъзнае, че ти си по-високо ценен професионалист от него, той веднага може да престане да гледа на теб като на неговото “любимо дребосъче” и да се превърне в твой конкурент. Ако не желаеш любимият ти да се засяга от професионалните ти успехи, трябва да внимателно да спазваш няколко прости правила:
– Никога не се изказвай за работата и колегите му с високомерие, а с нужното уважение. Ти може и да си го задминала в професионален план, но не е задължително той да се досеща за това. Убеди го, че той е най-добрият във всяко отношение – за мъжа това е много важно!
– Дай му да разбере какви перспективи има пред него. Че това, което притежава сега, е всъщност само началото. Разкажи му как вашите познати се възхищават от неговата работа и напредък. Така той непременно ще пожелае да стане още по-добър.
– Поддържай го. Твоята подкрепа, разбиране и проницателност са нещата, които са му необходими. Даже и той да не достигне твоето ниво, няма да има никакви негативни реакции от негова страна, спрямо твоите постижения.
– Помагай му. Ако е по силите ти да направиш нещо за неговата кариера – да поговориш с началника му или с колега, който да го напътства в работата – не пренебрегвай този шанс.
Това може и да ти се стори несправедливо спрямо теб, но ще помогне на взаимоотношенията ти с твоя партньор. Той просто трябва да се чувства нужен, за да гради здрава и дълготрайна връзка. В края на краищата има случаи, в които успехите ти, радват твоя мъж.  Навярно той се срамува да ти го признае, но има моменти, в които ти го усещаш. За това следващият път, когато той изрази съмнения по повод на твоите професионални успехи, просто го прегърни и му кажи, че за теб най-големият ти успех е той самият! Това няма как да не погъделичка самочувствието му.