Тайните на морските дарове

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Тайните на морските дарове

md01Потребността на хората към морските храни е заложена генетично. Дори първата готварска книга от IV в.пр.Хр. почти изцяло е била посветена на тях. А тях не напразно ги наричат морски дарове! Ето защо…

Миди
Сред своите морски събратя мидите се смятат за шампиони по съдържание на йод: в тях той е почти 150 пъти повече в сравнение с говеждото и половин път повече в сравнение със скаридите. Мидите са богати и на витамини от група В, които помагат на нервната система в борбата със стреса.

Скариди
Има два вида скариди – топловодни и студеноводни. Първите се отличават с внушителни размери, а вторите са със по-скромни размери, но за сметка на това са по-вкусни и по-полезни. Преценете сами: витамин В12 повишава хемоглобина, цинкът и сярата са отговорни за състоянието на кожата и ноктите, калцият укрепва имунната система. Освен това скаридите съдържат още и йод, фосфор, желязо и витамини.

Калмари
Наричат калмарите “морски женшен”. Чудите се защо! Тяхното месо съдържа максимум белтъчини и минимум мазнини, а по съдържанието на минерални компоненти те отстъпват само на мидите. Калмарите дават сила, предотвратяват атеросклероза, намаляват холестерола, извеждат токсините от организма и нормализират обмяната на веществата.

Крабове
Стойността на крабовете се измерва не само с тяхната цена, но и с ползите за външността ви. Първо, те не вредят на фигурата. Второ, съдържат много витамини, аминокиселини и микроелементи: например, нормализиращия метаболизма йод, отговарящия за красотата на косата и ноктите калций, укрепващия имунната система и оказващ положително влияние върху косата цинк, необходимите за красотата на кожата полиненаситени мастни киселини. Плюс антиоксиданти: таурин, витамини Е и С.

Октопод
По съдържание на белтъчини и мазнини октоподът е лидер сред морските дарове. Но той е ценен не само заради това. Йод, флуор, витамините В и С, рибофлавин, тиамин, много амино киселини, минерални соли и микроелементи – всичко това прави октопода един наистина ценен продукт. Те нормализират обмяната на веществата, засилват имунитета и потентността, подпомагат бързото заздравяване на раните.