Тайните на дълголетието

Начало » Здраве » Тайните на дълголетието

дълголетиеСтатистиката сочи цифри, които показват средната продължителност на живота в различните държави, като в Япония и Китай те са най – високи. Това дали ще живеем дълго зависи изцяло от състоянието на организма ни и това как се грижим за него. Психическата стабилност също е от голямо значение.

Всички сме чели писания от рода на “Как редовният секс увеличава живота ни с 5 години” и “Как тютюнопушенето го скъсява с 3” примерно. Това е вярно донякъде, защото полезните неща ни действат благоприятно, а вредните точно обратното. В днешния забързан живот и градове, застроени от заводи и предприятия, е доста трудно да запазим някои от вътрешните си органи здрави. Неусетно хората, угрижени в проблемите си, се състаряват и неумишлено скъсяват живота си. Да, безпаричието, нервите, стресът и безработицата, с които се срещаме всеки ден не ни мислят доброто. Някои от нас дали са се замисляли защо японците често прехвърлят 100 години? Едва ли, но тайната се крие в спокойствието и ритуалите за здраве, които при тях са задължителни.

Дълголетието зависи, разбира се, и от това дали ни е генетична заложено, и има ли опасност да се разболеем от наследствени болести. Спомнете си до колко години са живели вашите пра роднини и можете да си направите елементарна равносметка. А можете ли да предположите защо възрастовата граница за продължителност на живота е спаднала отпреди 30 години. Всички тези електроуреди (микровълнови фурни), компютри, мобилни телефони, чрез инфрачервените вълни, които излъчват влияят върху продължителността на живота ни. Никой не може да даде гаранция колко дълго ще живеем, защото ако сте чували израза “Ако не те блъсне камион, тухла ще ти падне на главата” важи непрекъснато.

Някои елементарни правила, които са доста, но лесни за изпълнение, ако се спазват стриктно могат да ни помогнат да живеем по-дълго и то без да боледуваме.
Осем часа сън – На всеки му е ясно, че точно толкова е нужен на организма ни да се презареди. Ни повече, ни по-малко.
Не поставяйте леглото си до стената.
Спете винаги на дясната страна (свързано е със сърцето, което се намира от лявата).
Физически упражнения и спорт.
Избягвайте студените и горещи бани.
Яжте по-малко месо.
Ако сте възрастен – нямате нужда от мляко.
Яжте хляба с трици.
Осигурявайте си разходки на чист въздух.
Ограничете чая и тютюнопушенето.
Не се противопоставяйте на темперамента си.
Не позволявайте на домашни любимци да обитават мястото, където спите.
Не се ограничавайте в пиенето на вода.
Разнообразявайте често заниманията си.

Някои от нещата изглеждат странни и дори може да си зададете въпроса “Това каква връзка има с дълголетието?”. Само по себе си може и да няма, но всички съвети взети заедно изглеждат логични – все пак това са елементарните нужди на тялото ви.