С какво да замените елхата?

Начало » За дома » Празници » С какво да замените елхата?

До коледните и новогидшни празници остават броени дни и много от вас вече са украсили или се подготвят да украсят жилището си. Навярно и много от вас вече се оглеждат за красива елха, която да допълни коледната им украса и да внесе празнична атмосфера в дома им. Но освен традиционната елха, има и други “зимни” растения, които могат да ви помогнат да изпълните тази своя задача:

Поансетия

01poansetia
Тя е основният символ на Коледа сред стайните растения – все пак в цяла Европа е по-известна като “коледна звезда”. Червена, розова или бяла тя се съхранява за 2-6 месеца. За това, при покупка обърнете внимание на малките централни съцветия: растението ще цъфти по-дълго, ако те са затворени. У дома поставете поансетията на добре осветен прозорец, като се постараете да е защитена от пряката топлина на климатика или друг уред за отопление. Добре е често да пръскате листата и с вода.

Имел и джел

02imel_jel
Те са традиционен коледен символ в Северна Европа и Америка. И това не е изненадващо, тъй като за разлика от останалите растения, точно през зимата те са покрити с плодове.
Под клонче от имел още от времето на древните римляни е прието хората де се целуват, дори и с непознати. Така че, ако ви се отдаде възможност да намерите това растение с бели плодове, окачете клонче над вратата и смело целувайте всеки един ваш гост.
Що се отнася до джела, клонки от този вечнозелен бодлив храст с червени плодове се използват за украса на празничната трапеза, за направата на коледни венци, а дори понякога и вместо елха. Негови изображения може да видите по коледните картички, салфетки и хартия за подаръци.

Чемшир

03chemshir
За мнозина навярно е необичайно, че този декоративен храст може да се отглежда и като стайно растение. Но той много добре понася студа, не се нуждае от много поливане и единственото, което му трябва през зимата, е добро осветление – за това е най-добре да дръжте саксията на прозореца или близо до него. Тъй като чемширът расте много бавно, може да го подрязвате и оформяте по всяко време на годината. През лятото трябва да го изкарвате на балкона, защото той обича свежия въздух.

Лаврово дърво

04lavrovo_darvo
Това южно растение може да отглеждате без проблеми у дома, стига да му осигурите достатъчно светлина и свеж въздух. Най-честата причина за смъртта му е прекаленото му поливане през зимата. През лятото изкарвайте лавровото дърво на открито. За да имате красиво оформен храст, трябва да подрязвате клоните му. Внимавайте за височината за растението – тя не трябва да надхвърля 1-1,4 м, защото в противен случай лавровото ви дърво ще загуби декоративния си ефект.

Араукария

05araucaria
Това растение с дългите си клонки и бодливите си листа много прилича на елха. На височина то достига до 1,6 м, расте бавно (още по-бавно, ако е в тясна саксия). Араукарията е лесно за отглеждане хвойново растение, което предпочита прохладни и добре осветени помещения. В затоплени стаи тази мини елха се нуждае от редовно пръскане.

Кипарис

06kiparis
Както араукарията, расте доста бавно. Ако мислите да го отглеждате като стайно растение, ще ви се наложи от време на време да подрязвате корените му, за да не стане прекалено висок. Освен това, на кипариса няма да му е лесно да преживее зимата в отоплено помещение. Ако все пак, решите да го използвате вместо елха и го внесете в дома си, то той ще се нуждае от често и изобилно поливане (през първата половина на деня с престояла вода), често пръскане и ярка светлина.