Сутрешно неразположение по време на бременността

Начало » Родители » Бременност » Сутрешно неразположение по време на бременността

Сутрешно неразположение по време на бременносттаБременността съобщава за себе си по различни начини. Често бременни жени страдат от “сутрешно неразположение”, в резултат на което, те повръщат, имат киселини или запек. Всички те, са преки симптоми на токсикозата, която се развива в следствие на нарасналото производство на хормони в женския организъм. Колкото и парадоксално да ви прозвучи, тя може да помогне на бъдещата майка, като и покаже какво може и какво не може да прави през този толкова деликатен период от живота и. Все пак, за да преживеете по-леко това неудобство, което обикновено отминава до третия или четвъртия месец, ще трябва да си помогнете сами. Ето и няколко съвета как да се справите с този проблем…

За да предотвратите пристъпите на гадене и повръщане, сутрин преди да станете от леглото хапнете нещо леко, като сухи солени бисквити, малък сандвич със сирене, сушени кайсии или шепа стафиди. Може да приготвите закуската си от вечерта и да я оставите до леглото си, за да ви е под ръка на следващата сутрин.
Едновременно с това се опитайте да промените и навиците си на хранене. Яжте често, но в малки порции, за да избегнете натрупването на храна в стомаха. След хранене се опитайте да останете във вертикално положение, колкото се може по-дълго, и в никакъв случай не ставайте рязко от стола веднага, след като сте се нахранили.
Приемайте, колкото се може повече течности. Леките вегетариански супи, зеленият чай и различните сокове ще са не лош помощник в борбата ви с гаденето.
Не се насилвайте да приемате млечни продукти, ако те са ви неприятни. Те наистина са източник на калций, който е особено необходим по време на бременността, но също така и увеличават чувството на гадене.
Опитайте се да увеличите консумацията на пшенични трици, ядки, семена, бобови култури и царевица, тъй като тези продукти са изключително богати на витамин В6.
Гадене предизвикват не само хранителните продукти, но и много заобикалящи ви аромати – например, тютюневият дим, ароматизаторите за стая, парфюмите. За това ще се наложи временно да избягвате източниците на силни миризми, включително и дезодорантите, сапуните и т.н.

За да избегнете появата на киселини, намалете консумацията на тежки и мазни храни и на продукти, които провокират отделянето на газове. Много важно е да се храните бавно и с мярка.

Основната причина за запека по време на бременността е натискът, който указва увеличаващата се матка върху дебелото черво. За да избегнете това неудобство или поне, за да улесните организма си, трябва да приемате повече зеленчуци, плодове и сок от сливи – всичко те значително подобряват перисталтика на червата. Едновременно с това, още от първите дни на бременността, започнете да правите специални упражнения за бременни. Не забравяйте и за разходките, който трябва станат неразделна част от вашето ежедневие – излизайте на чист въздух поне за по два часа на ден.