Стил прованс: уютно и модно

Начало » За дома » Интериор » Стил прованс: уютно и модно

provence01Самото име – Прованс – извиква в съзнанието на хората картини от Южна Франция – лавандулови полета, сребристо зелени маслинови дървета, скали, слънце и море. Именно тук, са се “родили” рецептите за сапуна и провансалската майонеза, както и уникалния стил на интериора, които през XIX век се разпространява в почти цяла Европа. И до днес този стил е изключително привлекателен със своята простота, ненатрапчива красотата и старинно очарование. Той е един от “най-уютните” и “домашни” стилове “кънтри” в интериора, на който може да се спрете, ако сте почитатели на френската елегантност.

Цветова гама
Характерни за стила прованс са пастелните нюанси с ярки цветни акценти. Ако не сте почитатели на белите стени, можете да изберете пастелни оттенъци на зелено, синьо или теракота. Във всеки случай, цветовете трябва да изглеждат така, все едно са разредени с бяло, тъй като ярките мебелите трябва да изпъкват на фона на бледите стени.

Каменен под
За класическия провансалски интериор е характерен масивния каменен под. Но в днешно време той може да бъде заменен от големи теракотени плочи в сходен цвят. Като допълнение, може да постелите на пода изработен от вълна килим (най-често на райета).

“Състарени” боядисани мебели

provence02
Мебелировката трябва да е сведена до минимум, но да е изключително функционална. За стила прованс са характерни правоъгълни шкафове, витрини, ракли и бюфети, широки удобни пейки, дървени маси и столове. Често всички мебели са боядисани в синьо, зелено или в цвят на теракота. Вратите са украсени с нежни цветни мотиви. Но най-важното е, че всичко изглежда старо и износено.

Кухня в стил прованс

Стил прованс: уютно и модно
Характерна за кухнята е топлата пастелна цветова гама. Стените са в бежово или в цвят на теракота, а ако желаете можете да създадете илюзията за тухлена стена с помощта на тапети. Дървените кухненски шкафове са боядисани в зелено, синьо или теракота със задължителните следи от стареене и цветни мотиви по вратите. Друг класически вариант са белите мебели. Задължителен елемент са и боядисаните дървени маса и столове. Особена атмосфера на вашата кухня биха придали и старинните бюфет или шкаф с витрина. Допълнения към този декор са сушените билки, окачени по стените, плетените кошници, глинените саксии.

Спалня в стил прованс

provence04
Стените са светли. Леглото е от боядисано дърво или метал. Спалното бельо, покривалото за леглото и пердета са със задължителните цветни мотиви на бял фон. Допълнение към интериора са вълненият килим и вазите със сухи цветя.