Стилът барок в интериора

Начало » За дома » Интериор » Стилът барок в интериора

01bВъпреки, че съвременният свят диктува свои правила в интериорния дизайн, любовта към “старите дни” не излиза от мода. Правите и изчистени линии, наистина, предлагат повече пространство и светлина, но има моменти, в които човек иска да се почувства по-значим и да се наслади на спокойствието и уюта на “кралския палат”. Ако не сте фен на минимализма и душата ви копнее за нещо по-помпозни и сложно, то стилът бароков е това, което ви трябва.
В превод от италианските barocco означава претенциозен, порочен, развратен, невъздържан. Стилът барок се е зародила през XVI-XVII век в Италия. Рим, Венеция, Флоренция са първите градове, от които е започнал неговия поход.
Интериорът в бароков стил – това е лукс и великолепие. Основните цветове са, разбира се, златното, изумрудено зеленото, цветът на червеното вино, цветът на сапфира. С една дума, всичко свързано с разкоша.
Златото заема специално място в бароковия интериора. То е навсякъде – по стените, мебелите, картините. Позлатени са свещниците, приборите, рамките на огледалата, покривките са избродирани със златни конци.
Материите, също заемат важно място в бароковия стил. Фаворит сред тях е кадифето, което е най-подходящо за създаване на кралска атмосфера. На почит са и брокатът и сатенът изпъстрен с растителни мотиви.
Когато става въпрос за бароковите мебели, то най-точното определение за тях е “произведения на изкуството.” В тях няма да намерите прави линии, всичко трябва да е помпозно. Вълнообразни, изпъкнали и сложни линии, които намират продължение по стените. Всичко е направено от скъпо дърво, покрито със скъпи и пищни тапицерии.
Краката на мебелите, също са претърпели промени. Всъщност, строго погледнато, те са един от основните им елементи. Краката са така извити и изпъкнали, че няма как да не превлекат вниманието.
Прозорците са обрамчени от тежки завеси, по стените са закачени гоблени, декорът е допълнен със статуетки и вази. Всичко това изглежда абсурдно и излишно на пръв поглед, но точно в това се крие тайната на бароковия стил. За да не изглежда интериорът нелепо и гротескно, много важно е всички детайли да са умело и правилно съчетани.
Барокът обича просторни и големи помещение, което не е никак изненадващо, тъй като в една малка стая мебелите, интериора и всичко останало характерно за този стил би изглеждало, като на склад.

Спалня

02b
Ако искате да внесете дори и минимално количество барок в своя дом, започнете със спалнята. По време на разцвета на стила спалнята е била едва ли не главното място в къщата. Тъй като кралете и благородниците приемали своите гости в леглото си, тази стая трябвало да изглежда подобаващо пищна и луксозна.
Ако огромно легло с балдахин не е точно по вкуса ви, то спокойно може да минете и без него. Но затова пък, задължителен атрибут за всяка спалня в бароков стил е тоалетната масичка с огледало. Към нея трябва да добавите и табуретка, на която седите.
Украсете стените с картини в позлатени рамки, закачете на прозорците тежки завеси, застелете леглото с кадифена покривка. Приглушената светлина също е неизменен атрибут на барока. А къде другаде ще е по-уместна тя, отколкото в спалнята.

Всекидневна

03b
Всекидневна в бароков стил – това са скъпи красиви мебели, картини и гоблени по стените, малка масичка на четири крака, килим с богата орнаментика, пищен полилей. Украсата на всекидневната може да допълните с огледало в позлатена рамка и столове с резбовани гърбове.
Не забравяйте и за един от основните елементи на бароковия стил, който е на точното си място във всекидневната, а именно кушетката. Дори и когато са приемали посетителите си във всекидневните, домакините са обичали да правят това излегнали се удобно – това е и причината креслото да се превърне в кушетка. А бароковата кушетка е с елегантно извита облегалка, удължена седалка и предлага море от комфорт.