Стенни часовници – елегантно допълнение към интериора

Начало » За дома » Интериор » Стенни часовници – елегантно допълнение към интериора

Стенни часовници – елегантно допълнение към интериораКрасотата и комфортът на едно жилищно пространство се определят от детайлите. Стенните часовници в интериора могат да станат не само част от общата декорация, но и да се превърнат в ярък акцент. Освен факта, че са модерен елемент от декора, те носят и ползи – проследяват времето. Насочени от колегите от Starbg.net, нека да разгледаме разнообразието от корпуси и модели стенни часовници, които могат да задоволят и най-изисканите потребителски нужди.

Стенни часовници – характеристики

Стенните часовници са се превърнали в отделна форма на изкуство в интериорния дизайн. В зависимост от избора, те са в състояние да подчертаят стила, изтънчеността, характера и дори професията на собственика. Поставянето на такъв дизайнерски елемент директно зависи от предназначението на стаята.

Видове и форми

Важно е да подредите часовника в интериора по такъв начин, че да допълва дизайнерската ориентация на пространството, а външният му вид и форма да съответстват на него.

Днес изборът на стенни часовници е наистина огромен:

  • С класически геометрични форми
  • С оригинални линии
  • Модерно стилизирани
  • Тематични
  • Антични с махало

Впечатляващо е и разнообразието от материали, от които е изработен аксесоарът:

  • Метален часовник
  • Часовник от стъкло,
  • Часовник от естествени материали – дърво или камък
  • Часовник от пластмаса
  • Часовник от порцелан

 

Избор на стенни часовници според формата

Значителна роля при избора на стенни часовници играе тяхната форма. Дори в класическия дизайн на механизма има място за избор. Кръгъл или квадратен, римски или арабски циферблат, в рамка или без рамка, външно или скрито движение – опциите са безкрайни.

Разнообразието от интериорни часовници с модерен оригинален дизайн е още по-голямо. Например, декоративните часовници могат да бъдат стилизирани като контури на крила на пеперуда, птичи пера, цветя, водни капки, слънчеви лъчи. Часовници със семейни снимки в рамка или часовници с вграден музикален механизъм.

Интелигентните стенни  часовници също са заели своето място. Умните часовници ще изненадат приятно собствениците не само с модерен дизайн, оригиналност и осветление, но и с функционалност, възможност за синхронизиране с други продукти на цифровия свят и дори възможност за гласово управление.

 

Размери и начин на монтаж

Освен стила на стенния часовник, съществена роля играе и размерът му.

Той може да бъде малък акцент или да бъде един от основните елементи в декора на стаята.

Към избора на място трябва да се подхожда с особено внимание, тъй като без корпусен компонент те се монтират в основата на стената.

Нова дума в интериорния дизайн е часовник, допълнен от изображение на стената. Тяхното местоположение също трябва да бъде избрано внимателно, заедно с разработването на дизайна на цялото пространство.

Местоположение на часовника

Разнообразието от модели красиви стенни часовници е толкова голямо, че логично ще се впишат в подредбата на абсолютно всяко пространство.

Хол

Когато избирате часовник за хола, можете да дадете предпочитание на най-смелите дизайнерски решения. Това може да бъде модерен часовник с наистина огромен диаметър или часовник, чийто циферблат е заобиколен от цяла скулптурна композиция. За бляскави интериори можете да изберете стенна декорация с разпръснати кристали или изящно преплитане на ажурни линии.

Кухня

Часовникът в кухнята или трапезарията допълва стила на стаята, създаден именно от детайлите на този тип стая. Порцеланът със сочни изображения на плодове или зеленчуци, както и непоклатимата класика ще подчертаят специалния чар и настроението на домакинята.

Когато избирате стилна декорация за кухнята, би било добре да дадете предпочитание на часовници, изработени от влагоустойчиви материали, които не се страхуват от промени във влажността и температурата.

Спалня

Когато създавате уют в спалнята, обърнете внимание на часовника, който е колаж от семейни снимки. Също така часовникът може да се превърне в изящна декорация на стената, представляваща гипсов барелеф от елегантни детайли, например под формата на птици, обграждащи стрелките на времето. В този случай е възможна всяка цветова схема, от пълно сливане с цвета на стената до рязко контрастиращи нюанси.

Детска стая

В детската стая часовникът ще служи като познавателен пътеводител за самоорганизацията на детето. Освен това магазините днес предлагат изключително богат избор от модели часовници за малки домакинства – с изображение на любимите им анимационни герои или стилизирани тематични стаи, например котви или волани за любители на морските приключения.