Стайните растения и добрият сън…

Начало » За дома » Интериор » Стайните растения и добрият сън…

aglaonemaСпоред фън шуй, разположението на предметите в дома ви е напълно в състояние да влияе на здравето ви. Например, от подредбата на стайните растения в жилищното пространство зависи потока от енергия, която се провежда през цялото ви жизнено пространство. Също така, ако поставите растения на правилните места в спалнята си, то те могат да направят съня ви по-спокоен и продължителен, а следователно и по-здрав. Причините за това са няколко:

1. Растенията са източник на чист въздух – те отделят кислород и по този начин подобряват качеството на въздушното пространството на стаята. Някои растения, като сансевиерата, бромелията, алоето и орхидеите произвеждат повече кислород през нощта. За това, е полезно да имате някое от тях в спалнята си – така ще можете да се наслаждавате на спокоен и продължителен сън всяка вечер.

2. Повечето стайни растения, абсорбират токсичните замърсители на въздуха, които могат да се появят в жилищните помещения (като формалдехид, бензен, ксилен, амоняк, ацетон, етил ацетат) и ги преобразуват в безопасни за здравито вещества. Особено ефективни в това отношение са драцената, орхидеите, филодендрона, хлорофитумът, шафлерата, сансевиерата, аглаонемата, епипремнум ауреум и др.

3. Стайните растения, също така, преработват и вещества, “произведени” от хората и животните – въглерод и въглеродния оксид, водород, метан, алкохол и др. Спатифилумът, бамбуковата палма и хризантемата са най-ефективни в почистването на въздуха на биологични и биохимични токсини. Едновременно с това, влагата, която се изпарява от повърхността на растенията, потиска образуването на микроби във въздуха, като по този начин се намалява възможността за появата на различни алергични реакции.

4. Растенията, поставени в спалнята, оказват приятно успокоително въздействие, което също подпомага добрата почивка и съня. Това се случва, защото те абсорбират силните миризми, насищат въздуха с кислород и го овлажняват.