Средиземноморска диета

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Средиземноморска диета

sredizemnomorska-dietaСредиземноморска кухня е идеален пример за балансирано и разнообразно хранене. В средиземноморска диета, вие трябва да ограничите консумацията на зехтин, мед и съдържащи нишесте храни и започвате да отслабвате. Освен това, намалява риска от сърдечно-съдово заболявания и нивото на холестерол.

Принципите на средиземноморския хранителен режим:
1. Резен пресен хляб или зърнени храни – за закуска, сварени или сурови зеленчуци – за обяд и вечеря.
2. Вместо на рафинирани продукти – хапвайте макаронени изделия и ориз. Комбинирайте готвените храни със сурови зеленчуци – например, прясна салата и супа.
3. Препоръчителна е консумацията на чесън, кромид лук и ароматни подправки. Те не само забавят стареенето, но и предотвратяват риска от ракови заболявания.
4. Яжте риба най-малко четири пъти седмично. На отслабващите се отразява добре консумацията на камбала, прясна или пушена сьомга, риба тон, скумрия, сардина, пъстърва.
5. Може да консумирате постно месо от два до пет пъти седмично, като всяка порция не трябва да надвишава 100 гр.
6. Консумацията на червени меса се ограничава от един до три пъти седмично – за попълване на запасите от желязо в организма. Препоръчително е да ядете повече телешко месо, тъй като то съдържа значително по-малко мазнини от свинското.
7. Консумацията на яйца се ограничава от 2 до 4 яйца на седмица.
8. Млечни продукти трябва са неизменна част на вашето меню. Избягвайте пълномасленото мляко, млечните десерти и сметаната. Препоръчително е да консумирате повече кисело мляко. Дневна норма – две кисели млека и парче сирене.
9. Плодове – три порции дневно.
10. Вино – най-много по чаша с всяко хранене.

Примерен меню:
Закуска: няколко плода, малко пресен хляб и свеж плодов сок или вода.
Обяд:  салата с риба тон или хамсията, маслини, подправена със зехтин, няколко чаши вода.
Вечеря: печени пълнени чушки с ориз, кайма, домати и подправки, полети със зехтин. Или салата и пресен хляб. Можете да изпиете и чаша червено вино.

Предимства на средиземноморската диета:
– дава ви възможност да избирате от множество разнообразни и полезни ястия;
– много ресторантите предлагат богат избор от ястия от средиземноморската кухня;
– средиземноморската диета е полезна за здравето: спомага за нормализиране на кръвното налягане и намалява нивото на холестерола.
– диетата помага да привикнете към здравословно хранене, и подпомага поддържането на килограмите..