Спорт по време на ваканцията

Начало » Родители » Деца » Спорт по време на ваканцията

Спорт по време на ваканциятаЛятото е вече факт, а с него и най-разнообразни спортни игри, в които с удоволствие взима участие всеки член на семейството. Организирането на семеен веломаратон или поход, играта на бадминтон, футбол или волейбол в парка – всяко семейство си има любими летни развлечения. Но не бива да се забравя за рисковете и възможните травми, които, за съжаление, са почти неизбежни, особено когато става дума за децата…

За да изберете правилния за детето спорт през лятната ваканция не бива да забравяте, че е важно да отчетете не само физическите му възможности (както и вашите), но и особеностите на неговия характер. Така например, енергичните хора обичат да играят футбол и волейбол, а по-спокойните предпочитат туризма сред природата. На който и вид спорт да се спрете, обаче, то той ще е носител на здраве и сила за вас и вашето дете, дори и само да играете на гоненица по алеите и поляните в парка. Освен това, подобни семейни занимания оказват благотворно влияние на психологическия климат в семейството, като предотвратява излишните и ненужни спорове и конфликти!

Бадминтон

Ако наистина желаете да има полза от спортните занимания, то е добре да започнете постепенно. Бадминтонът се смята за идеална дори за най-малките деца игра, тъй като укрепва мускулите на ръцете и краката. Гоненето на падащото перце по площадката, плажа или поляната, подобрява дишането и развива наблюдателността, между другото, не само на децата, но и на възрастните. Наистина тази игра е много подвижна, за това е необходимо да се съблюдават някои мерки за безопасност, като например, правилен избор на спортни обувки, които да не обиват и да не предизвикват разтежения и падания.

Ролери

Да, децата просто обожават да карат ролери, но и тук също е особено необходимо да се съблюдават мерките за безопасност. Каска на главата, защита за коленете, лактите и китките – това са основните неща, които ще ви помогнат да избегнете сериозни травми. Вземете ли всички тези мерки за безопасността на детето си, от тук нататък то ще има само ползи от карането на релери, тъй като този спорт оказва благоприятно въздействие върху работата на дробовете и сърцето.

Велосипед

Карането на велосипед отдавна се смята за универсално средство за укрепване на здравето, като цяло. То е верен приятел на хората и им позволява да съхранят телата си здрави и подвижни, успокоява нервите и подобрява настроението. А и може би, е най-достъпният спорт за цялото семейство. Ето защо е добре от ранна възраст да обясните на децата си какви са основните правила за безопасност и какви са рисковете при колоезденето, къде и как е най-подходящо да се кара велосипед, как се пресичат улици и т.н.