Спестяване и инвестиции. Съвети за правилно спестяване и разумно инвестиране.

Начало » Кариера » Спестяване и инвестиции. Съвети за правилно спестяване и разумно инвестиране.

Спестяване и инвестиции. Съвети за правилно спестяване и разумно инвестиране.За много българи тези две думи не са съвместими заедно. Разбирането обаче за връзката им може да има отлични финансови последици за джоба на всеки човек дръзнал да ги осмисли. От една страна спестяванията са свързани с консервативна страна в човешкия характер, а инвестициите често са следствие на приключенско и дори безразсъдно чувство. Осмислянето на двете заедно, балансира нещата. Ето няколко съвета за по-правилно спестяване и по-разумно инвестиране.

 Обикновено когато получавате финансов съвет от експерт, един от първите такива винаги е свързан със спестяванията. Колко пестите, как пестите, пестите или изобщо, все въпроси, които могат да определят профила ви и моментното финансово състояние. Искате да увеличите спестяванията си, тогава трябва 5 от 10 % от заплатата ви, да отива в тази насока.

Разумното спестяване може да се извършва на сметка в банка или в друга сигурна небанкова институция. Само тогава ще знаете, че парите ви се събират на едно място, защото ако ги трупате на ръка като спестяване, така няма да можете да печелите от лихва, но за сметка на това ще сте постоянно изкушени да харчите. Чак когато сте направили добра спестовна база, чак тогава може да помислите за инвестиции.

Инвестицията е начин да спечелите пари, но отново може да се случи по най-различни начини. Има инвестиции в собствени планове и начинания, но има и други инвестиции, които са във вече разработен проект, от който вие да очаквате някакви дивиденти.

Все пак най-добрият съвет тук е – не се впускайте в инвестиции, които не разбирате. Това че нещо е обяснено много добре гарнирано, с правилни думи и обещания, с много свидетелства от непознати и познати хора, не значи, че ще е успешно за вас. В този смисъл, ако сте решили да инвестирате в нещо извън ваши лични планове и разработки, финансов експерт може да ви помогне да установите, в коя ниша е най-добре да вложите парите си.

Спестяването и инвестициите са два разумни начина да имате добра и балансирана финансова ситуация в живота си. Залитането в крайност само пестене или постоянно инвестиране е изтощаваща, затова е добре да направите всичко с мярка и в границите, в които вашите разбирания и финанси ви позволяват. Защото и двете неща се изграждат напред във времето и нищо не идва даром.

Източник: Provident