Скандинавски стил

Начало » За дома » Интериор » Скандинавски стил

Харесвате минимализма, но не ви допада студенината на хай-тек стила? Искате интериорът в дома ви да съчетава функционалност и комфорт, минимален брой аксесоари с нежност и чистота? В такъв случай, за вас е интериор в духа на далечните фиорди и високи скали – величествения край на викингите-завоеватели. Ако харесвате подредеността и лаконичността в интериора – скандинавският стил е точно за вас.
s01
Класическият скандинавски стил включва прости, функционални форми, много светло дърво, сдържан декор, ефективно планиране на пространството, топли цветове и нюанси, от които са лишени хората от суровия север.
Първото и практически единственото правило в този стил е белотата – в бяло са стените, таваните, а понякога дори и пода. Белият цвят е платформа, чист фон за смесване на идеи и деликатни цветови нюанси.
s02
Преди да се заемете с обзавеждането на жилището си, помислете какво точно искате – строга свежест или нежна елегантност. Рязката снежна белота или мекотата на кремавото – скандинавският интериор предлага само тези две възможности. Във всеки случай, вашият интериор ще бъде светъл и открит. Това е идеалният вариант за помещения с високи тавани и големи прозорци.
Първото нещо, което трябва да направите, е да изберете цвета, на който ще се “опира”, създаденият от вас интериор. Тук също може да избирате между две възможности: за любителите на авангарда – снежно бяло или ледено синьо, а за контраст – пурпурно или бордо; а за романтиците – слонова кост или нежно кремаво, контрастиращи си с нюанси на смарагдово. Можете също да създадете стил с модерен наклон, благодарение на простите комбинации на синьо и бяло или червено и бяло. Бъдете сигурни, че домът ви ще бъде уникален.
s03
Стените не трябва да се набиват на очи – тяхната задача е да служат за фон на обстановката. Минимализмът изисква едноцветна белота, а романтиката – нежна светлина. Дограмите на врати и прозорци трябва да отговарят на общия цвят. Задължителни са и големите огледала – с богата резбовани бели рамки или въобще, без рамки.
Мебелите изискват специално внимание. Всичко, което ще използвате – светло естествено или боядисано дърво, сребърни елементи – трябва да е в класически вариант и да е подчинено на принципа на симетрията. Необходим атрибут на този стил е камината или печката (декоративна или истинска), която да се превърне във визуален център на вашата всекидневна. Любителите на акцентите могат да използват мебели в зелени или лилави тонове, като контраст на светлия фон.
s04
Особено внимание трябва да се обърне и на основната тайна на скандинавския стил – осветлението. Колкото по-ярко е то, толкова по-добре. Използвайте всевъзможни кристални полилеи, лампи и свещници в светли ненатрапчиви тонове.