Синият цвят в интериора

Начало » За дома » Интериор » Синият цвят в интериора

Синият цвят е чест посетител в интериора на къщи и апартаменти. Дори може да се каже, че това е един от най-обичаните и популярни цветове. Но защо е така? Много просто – синьото е така предпочитано, благодарение на широкия си спектър от нюанси, които могат да отговарят на всички изисквания и предпочитания.
Синият цвят се асоциира със свободата, простора, дълбочината. Това е цветът на небето и морето, цвят даряващ усещането за лекота, безтегловност и безкрайност (също както морето и небето).
Синьо избират хора, които се стремят към хармония, съвършенство и покой. Този цвят има положителен ефект върху нервната система, успокоява и уравновесява. Съзерцавайки нещо в синьо, човек започва да се вслушва във вътрешния си глас, да се отърсва от страха, тревогата и безсънието. Въпреки това, синият цвят може да доведе до прекомерна пасивност, умора и дори депресия.
Нюансите на синьото са разнообразни и всеки носи своята оригиналност и дълбочина. Сред най-популярните негови оттенъци се открояват тъмно синьо, циан, лазурно синьо, светло синьо, маренго, индиго, ултрамарин.

Синият цвят във всекидневната
Всекидневната, като място за почивка, е идеално място за синия цвят. В нея добре изглеждат всички негови нюанси. Много често предпочитание се отдава на най-светлите тонове, които създават усещане за лекота и спокойствие. Тъмно синият цвят също е подходящ за интериора на всекидневната, но той трябва да бъде правилно разреден с по-светли тонове.
01vsekidnevna
Синият цвят в кухнята
Ако искате да създадете приятна и уютна атмосфера в кухнята, най-добре е да изберете топлите нюанси на синьото. В нея много добре изглеждат аксесоари в наситени сини оттенъци – без значение дали ще бъде завеса, щора, ваза или купа за салата. Студените сини нюанси изглеждат стерилно и студено в кухнята, за това е добре те да бъдат разредени с по-ярки цветове.
02kuhnia
Синият цвят в спалнята
Спалнята е не само място за сън, но и място за уединение на двама души. Специалистите са единодушни в мнението си, че синият цвят има положителен ефект върху сексуалността и възбудата. На жените той дава увереност, а у мъжете събужда страстта. Но не бързайте да боядисвате стените на спалнята си в синьо. В нея то губи чувствеността си, така че ако търсите романтика и нежност, трябва да подходите много внимателно към избора на син нюанс за вашата спалня. Освен това, и много бързо ще ви омръзне да спите сред синьо.
Добре е в спалнята да имате аксесоари в синьо – възглавници, завивки, покривало, които да акцентират върху нежността и чувствеността. Тапети със сини фрагменти също са изключително подходящ за тази стая.
03spalnia
Синият цвят в банята
Банята е любимото място на синия цвят. Точно това е най-често избираният цвят за баня, тъй като, както вече сте прочели, това е цветът на морето и небето и той е много подходящ за водни процедури. Все пак, избирайки синьото за цвят на вашата баня, не трябва да прекалявате със студените тонове, защото в противен случай в помещението ще се създаде усещане за прохлада. За това трябва да разреждате синия цвят със светли и топли тонове.
04bania
Синият цвят и другите цветове
Синият цвят съжителства хармонично с множество други цветове. Тъмно синьото изглежда много добре в комбинация с бяло, светло синьото се съчетава с пастелни цветове като бледо жълто, лимонено и бледо розово. Не е лоша и наситената комбинацията между синьо и червено. А синьо и жълто си е вечна класика – вода и слънце, небе и пшеница.