Секс или фитнес

Начало » Външен вид » Упражнения » Секс или фитнес

Секс и фитнес са две понятия, които в някои отношения са доста близки, дори тясно свързани. През последните десетина години много учени се опитват да установят какво влияние върху съвременния човек оказват непрестанният стрес на работното място, замърсената околна среда и неправилното хранене. Така много от тях стигат до извода, че сексът може да е не по-малко полезен за хората от спорта.

Сексът укрепва сърцето
При сексуално възбудения човек честотата на пулса се увеличава с 70 до 150 удара в минута, както е и при спортистите, които полагат максимални усилия при спринт на кратки разстояния. Това се дължи на хормона окситоцин, който контролира мускулите и функционирането на матката в периода на бременността. Установено е, че по време на оргазъм нивото на този хормон се покачва 5 пъти. В резултат на това, по време на оргазъм количеството на сърдечните съкращения се увеличава 2 пъти и се повишава кръвното налягане. За това, учените смятат, че добрият секс укрепва сърцето и предотвратява сърдечносъдовите заболявания не по-зле от тренировките със супермодерни тренажори. Два други хормона – DHEA (dehydroepiandrosterone) и тестостерон – също намаляват риска от сърдечни болести.

Сексът стимулира имунната система
Хората, които правят секс най-малко 2 пъти в седмицата, имат по-добро здраве от тези, които пренебрегват или по някакви други причини не си позволяват този “разкош”. Редовният секс, според много лекари, предпазва жените от рак на гърдата, а мъжете – от рак на простата, влияе на душевното състояние (повишаването на хормоналното ниво по време на секс способства за релаксацията на организма), оказва благотворно въздействие върху имунната система, защитавайки ни от простуда и грип, подобрява обонянието и даже развива интелектуалните способности на жените. Дори и при една единствена мисъл за секс организмът започва да произвежда окситоцин, от който жените придобиват способността да мислят по ясно и задълбочено. Истината е, че хората се уморяват от секса. Въпреки това, тази приятна умора не трае дълго и скоро организмът започва мощна контра-реакция, като прави хората по-активни и предприемчиви.

Секс и/или фитнес?

Половият акт е една своеобразна тренировка. По време на секс работят голямо количество мускули: не само краката и бедрата, но и коремът, гръдният кош, ръцете и гърбът. А като прибавим към това и емоциите и приятните усещания, експресната тренировка в леглото може успешно да конкурира тренировката във фитнес залата. Това, обаче, не означава, че трябва напълно да се откажете от фитнеса – сексът и фитнесът по скоро се допълват взаимно, а не се изключват взаимно.
Сексът по своята природа е енергичен. Но за да замени напълно необходимостта ни от каквото и да е друго физическо натоварване, ще трябва да се практикува по няколко часа на ден, при това без да се губи темпото и с постоянна смяна на позите. Така сексът ще се превърне в рутина и отговорност, а не в емоция и страст.
А и по време на секс не се изгарят толкова много калории – най-страстните и горещи любовници изгарят по около 250 ккал на час или това са по 4 ккал в минута. средната продължителност на половия акт е около 5 минути – или това са не повече от 25 ккал. Същото количество енергия се изразходва при качването 2 пъти по стълбите. Между другото, за прелюдията към сексуалния акт е необходима много повече енергия.

Спорта подобрява секса
Как спорта може да подобри секса? Неотдавнашни изследвания показват, че физическите упражнения подготвят жените за сексуалната възбуда и усилват желанието им. Около 90% от участничките в проведения експеримент са отговорили, че след тренировка, у тях се е появило желание за секс. Най-добре е да се прави секс 20 минути след края на тренировката, когато мускулите са все още богато снабдени с кислород.

Подобрява ли секса спорта?
По този въпрос мъжете и жените се отличават невероятно много. Например, известно е, че спортуващите мъже значително подобряват своите резултати с помощта на сексуално въздържание (Мохамед Али се е въздържал от секс в продължение на 6 седмици преди всеки мач; много футболисти предпочитат преди важен мач добрия сън, а не секс). Сексът в навечерието на състезанието влияе на издръжливостта, силата, способността на тялото да доставят кислород към мускулите.
Влошаването на спортното представяне по време на състезание, след вечер на любов може лесно да се обясни с физиологията на мъжа. При еякулация той губи много хранителни вещества (витамини и микроелементи), които постъпват в организма с храната и за да се възстановят е необходим определен период от време. В допълнение, при сексуалният акт се предизвиква рязко освобождаване на тестостерон в кръвта на мъжа, а след приключването концентрацията на хормона падна също толкова рязко. А за физическата сила на мъжете, отговаря именно тестостерона.

Секс и потентност
Битува мнението, че тренировките с големи тежести понижават мъжката потентност. До голяма степен това твърдение е вярно: прекомерният физически стрес води до умора и до общата липса на всякакви желания у мъжете (редовните тренировки намаляват нивото на тестостерон, а това предизвиква стрес в организма, което от своя страна води до освобождаване на хормона кортизол – противоположността на тестостерона). Изследванията показват, че мъжете, които усилено се занимават със спорт всеки ден и губят много сила във физически упражнения, губят интереса си към секса по-бързо от тези, които не влагат толкова усилия в тренировките.  От друга страна, мъже, които прекарват по-голяма част от времето си седнали или са малко подвижни, също не могат да постигнат кой знае какви невероятни подвизи в леглото. Оказва се, че идеалният вариант е да се спортува не повече от 3 пъти в седмицата. Важно е, обаче, да не се забравя, че след натоварена тренировка организмът е силно изтощен и потентността на спортувалия временно се понижава. За по-бързо възстановяване на силите се препоръчва високобелтъчна диета, в резултат на която се засилва половото влечение и сексуалната активност. Така че – всичко е добре, когато е с мярка.

А как е при жените?
При жените всичко е на обратно. По време на оргазъм те се избавят от натрупалите се стрес и психическо напрежение и набират скорост за нови спортни победи. Фитнесът помага на жените да преодолеят трудностите и комплексите, помага им напълно да се отпуснат и да се наслаждават на секса. Например, много жени се притесняват от своя партньор и се чувстват неуверени с него. Тук на помощ им идват различните уроци по танци, които спомагат да се развие пластичността, женствеността, грациозността. Остава само жената да реши кой вид танц ще и подхожда повече – енергичните латино танци или загадъчните ориенталски извивки. Гъвкавостта на тялото развиват и йогата и пилатес.
Ако по време на секс краката и гърбът на жената се схващат твърде бързо, е най-добре тя да посещавате редовно фитнеса, където упражненията на различните тренажори ще укрепят мускулите и ще оформят релефа на тялото и. И тогава тя ще може да получава удоволствие от секса не само в мисионерска поза.

Поддържането на добра физическа форма, редовните занимания със спорт и правилното хранене могат да се превърнат в мощен инструмент за секс също, както спомагат и за  развитието на вашето тяло – а това ви прави още по-привлекателни. Фитнесът може да ви помогне да подобрите своя сексуален живот в продължение на много години.