Сезонът на плодове – открит!

Начало » Родители » Деца » Сезонът на плодове – открит!

Сезонът на плодове - открит!Пътят на летните плодове, от градините до масата е много кратък. Под лъчите на слънцето те узряват сладки и богати на витамини – не като своите парникови събратя! Така че, не пропускайте възможността да се възползвате от всички дарове на сезона.

Желанието на родителите да дават на малчуганите много плодове е похвално, но прекомерната консумация на тези “сладкиши” може да предизвика проблеми с храносмилането и алергични реакции. Ето защо, когато предлагате на детето си десерт, трябва да сте наясно дали то има склонност към запек, или обратно – към разстройство на червата.
При “затруднения” от полза на вашето дете ще са сливите, къпините, черешите, вишните, кайсиите, пъпешът, прасковите и динята, а също и ябълките и гроздето. Само не забравяйте, че сливите, черешите, гроздето и киселите сортове ябълки повишават образуването на газове в червата и понякога предизвикват подуване на корема.
Лекарите често съветват на децата, предразположени към диария, да се дават круши и касис. За тях ще са полезни и къпините, но в никакъв случай не и презрели, тъй като тогава те действат разхлабително. Абсолютният лидер в борбата с диарията са боровинките, които съдържат много пектин и танин, който възпрепятстват движението на червата, дезинфекцира и намалява възпалението.
Понякога причината плодовете да предизвикват неприятни реакции при децата, като колики, диария, запек, кожни обриви и т.н. са алергиите. Най-често до алергични реакции водят малините, ягодите, касисът, боровинките, гроздето, пъпешите; по-рядко – прасковите и кайсиите. Що се отнася до зелените и жълти ябълки и круши, както и до сливите и дините, алергиите при тях са изключителна рядкост.

А ето и няколко правила, които да направят запознаването на вашето дете със сезонните плодове безопасно:
– На малчуганите давайте само добре узрели плодове, тъй като незрелите може да доведат до диария.
– За да може детският организъм по-лесно да усвои плодовете, разделяйте дневната доза на 2-3 приема.
– Запознавайте малките с новите лакомства внимателно и постепенно, като отчитате способността им да се запичат или “разстройват”.
– Ако детето страда от някакви проблеми със стомаха или червата, то по време на заболяването му не трябва да включвате в менюто му пресни плодове. В тези случаи е по-добре да им давате печени ябълки или компот.
– Децата на 1-3 години трябва всеки ден да ядат по 100-120 гр пресни плодове. Това означава, че може да включите в дневния им порцион 4-5 средно големи кайсии или сливи, 1 круша или ябълка, 1-2 праскови, 15 ягоди, чаша череши, малини, къпини, боровинки.