Рискове за здравето през лятото – част I

Начало » Здраве » Рискове за здравето през лятото – част I

Рискове за здравето през лятото – част IТоплинен удар

Това е болезнено състояние след прегряване и загуба на течности. Възниква в резултат въздействието на външни топлинни фактори, като слънце, сауна, дълго стоене в задушни помещения… Неговите основни признаци са висока температура, главоболие и световъртеж, повдигане, слабост, вялост. Понякога – пресинкоп, крампи, затруднено дишане.

Първа помощ

  1. Преместете пострадалия на сянка или в проветриво прохладно помещение.
  2. Сложете го да легне по гръб с обърната на една страна глава и вдигнати крака.
  3. Съблечете „несезонните“ дрехи, като сако или жилетка (ако ги има).
  4. Наложете на главата студен компрес, обтрийте с напоена със студена вода кърпа тялото на пострадалия (най-вече под мишниците).
  5. Дайте на пострадалия да пие вода.
  6. Обадете се на „Бърза помощ“.

Открити водоеми

Опасностите за здравето, които ви дебнат, дори и при къпане и плуване в басейни, може да възникнат както заради разликата в температурите, така и заради ред други неща… При появата на схващания в мускулите или слабост във водата е необходимо да пестите силите си, за да успеете да се доберете до брега, а там да масажирате схванатото място или да повишите температурата си, ако е необходимо. Важно е да не забравяте и че във водата може да има носители на различни инфекции, за това при плуване трябва да внимавате да не ви попада вода в устата.

Първа помощ

Извадете от водата, без много питане, всеки, който ви помоли за това… Дори и всеки, който не моли, но видимо не е в състояние да плува. А ако се „нагълтате“ с вода от съответния воден басейн, то когато се озовете на брега, изпийте възможно най-много чиста вода.

Сърдечна криза

Всеизвестен факт е, че в горещите летни дни се увеличава броя на хоспитализираните пациенти, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Първа помощ

Единственият правилен вариант още при първа поява на симптомите на сърдечната криза, е да се обадите на „Бърза помощ“. Все пак, за да не се стигне до там, хората страдащи от сърдечни заболявания, захарен диабет, а и всички стари хора, като цяло, трябва да са изключително внимателни и да се стараят организмът им да не се обезводнява.