Рискове за здравето през лятото – част III

kurleji 290x193 - Рискове за здравето през лятото – част IIIКърлежи

Лятото е активният сезон за кърлежите, а това означава, че нараства рискът от опасни инфекции, към които се отнасят вирусния енцефалит, лаймска болест, туларемия, Ку треска, и други. Причинителите на тези болести „живеят“ в слюнката на това малко смучещо кръв насекомо и при ухапване попадат в кръвта. А те могат да причинят сериозни последици за здравето на човека.

Тъй като тези насекоми живеят в тревата, високите ботуши и подпъхнатите в тях крачоли са една от надеждните защити срещу тях. Но това, разбира се, не е обичайният начин на обличане  през лятото. Ето защо, ако ще ходите на пикник или разходка в гората, за предпочитане е да се облечете в светли дрехи, а не в черно и камуфлаж, защото на светлата дреха тези паразите са лесно забележими.

Първа помощ

Дори и да сте взели всички възможни мерки, за да избегнете проблемите от срещата с кърлеж (като, например, да преминете пълния курс на ваксинация за вирусен енцефалит), то нямате право да се отпускате. Винаги след разходка сред природата – дори и да е в градския парк – е необходимо да правите обстоен преглед на тялото си. Ако не сте успели да се опазите и насекомото се е забило в тялото ви, добре е да не прибягвате до отстраняването му сами, а да отидете в най-близкия спешен център, където да го премахнат внимателно и да го изследват. Ако, обаче, се намирате далеч от болнично заведение и ви се наложи сами да се справите с натрапника, то трябва да направите това изключително внимателно – не трябва да го издърпвате, а внимателно да го завъртите, като се стараете да не го скъсате. Колкото повече неуспешни опити правите да отстраните насекомото, толкова повече от слюнката му ще попадне в кръвта ви, а това увеличава риска от заболяване. След отстраняване на кърлежа е необходимо да го запазите и да го занесете за изследване, за да знаете дали то е преносител на опасна болест или не. Ако се окаже, че е заразен, то незабавно трябва да се обърнете към лекар специалист и да започнете лечение.

При проява на клинични признаци на инфекциозно заболяване (висока температура, главоболие, болки в мускулите, отпадналост, зачервяване на мястото на ухапването) няколко часа или дни след ухапването, няма смисъл да чакате излизането на лабораторните резултати, а трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Оси, пчели, комари…

Освен това, в горите, градините и даже в градските паркове може да се натъкнете на оси, пчели и комари (най-вече комари!), които също може да се окажат носители на опасни инфекции. Препоръката ни е да избягвате местата, където те се срещат най-често, като различни водоеми, гори, заблатени местности. За защита от комарите може да използвате мрежи и синтетични репеленти. Кремовете за защита от насекоми действат до два-три часа. За да гоните комарите може да използвате и кедрово масло, етерично масло от евкалипт, хвойна, карамфил. За да прогоните осите, може да използвате специални аерозолни спрейове, а пчелите се гонят с дим.

Първа помощ

Ако ви ужили оса, пчела или комар, в никакъв случай не трябва да разчесвате мястото. След ужилване от пчела е необходимо да изкарате пчелното жило с пинсета. Добре е в домашната ви аптека да имате специален гел или спрей  за след ухапване от комар. Ако все пак нямате такова средство, то може да намажете мястото на ухапването с разтвор с хлебна сода, да го наложите с лед, а при силно зачервяване и оток да прибегнете до антихистаминови средства. Ако след ожилването започнете да се подувате и да ви се вие свят, то незабавно трябва да се обадите на „Бърза помощ“, защото алергичните реакции след ужилване от насекомо могат да се развият стремително.

Включете известията от ZaNeya.com    OK Не, благодаря

Инструменти и Машини | Снимки с дрон Бургас | Почивки и Екскурзии | Размяна на книги | Оценител Бургас | Уебсайт Бургас | Referati.com