Рискове за здравето през лятото – част III

Начало » Здраве » Рискове за здравето през лятото – част III

Рискове за здравето през лятото – част IIIКърлежи

Лятото е активният сезон за кърлежите, а това означава, че нараства рискът от опасни инфекции, към които се отнасят вирусния енцефалит, лаймска болест, туларемия, Ку треска, и други. Причинителите на тези болести „живеят“ в слюнката на това малко смучещо кръв насекомо и при ухапване попадат в кръвта. А те могат да причинят сериозни последици за здравето на човека.

Тъй като тези насекоми живеят в тревата, високите ботуши и подпъхнатите в тях крачоли са една от надеждните защити срещу тях. Но това, разбира се, не е обичайният начин на обличане  през лятото. Ето защо, ако ще ходите на пикник или разходка в гората, за предпочитане е да се облечете в светли дрехи, а не в черно и камуфлаж, защото на светлата дреха тези паразите са лесно забележими.

Първа помощ

Дори и да сте взели всички възможни мерки, за да избегнете проблемите от срещата с кърлеж (като, например, да преминете пълния курс на ваксинация за вирусен енцефалит), то нямате право да се отпускате. Винаги след разходка сред природата – дори и да е в градския парк – е необходимо да правите обстоен преглед на тялото си. Ако не сте успели да се опазите и насекомото се е забило в тялото ви, добре е да не прибягвате до отстраняването му сами, а да отидете в най-близкия спешен център, където да го премахнат внимателно и да го изследват. Ако, обаче, се намирате далеч от болнично заведение и ви се наложи сами да се справите с натрапника, то трябва да направите това изключително внимателно – не трябва да го издърпвате, а внимателно да го завъртите, като се стараете да не го скъсате. Колкото повече неуспешни опити правите да отстраните насекомото, толкова повече от слюнката му ще попадне в кръвта ви, а това увеличава риска от заболяване. След отстраняване на кърлежа е необходимо да го запазите и да го занесете за изследване, за да знаете дали то е преносител на опасна болест или не. Ако се окаже, че е заразен, то незабавно трябва да се обърнете към лекар специалист и да започнете лечение.

При проява на клинични признаци на инфекциозно заболяване (висока температура, главоболие, болки в мускулите, отпадналост, зачервяване на мястото на ухапването) няколко часа или дни след ухапването, няма смисъл да чакате излизането на лабораторните резултати, а трябва незабавно да потърсите медицинска помощ.

Оси, пчели, комари…

Освен това, в горите, градините и даже в градските паркове може да се натъкнете на оси, пчели и комари (най-вече комари!), които също може да се окажат носители на опасни инфекции. Препоръката ни е да избягвате местата, където те се срещат най-често, като различни водоеми, гори, заблатени местности. За защита от комарите може да използвате мрежи и синтетични репеленти. Кремовете за защита от насекоми действат до два-три часа. За да гоните комарите може да използвате и кедрово масло, етерично масло от евкалипт, хвойна, карамфил. За да прогоните осите, може да използвате специални аерозолни спрейове, а пчелите се гонят с дим.

Първа помощ

Ако ви ужили оса, пчела или комар, в никакъв случай не трябва да разчесвате мястото. След ужилване от пчела е необходимо да изкарате пчелното жило с пинсета. Добре е в домашната ви аптека да имате специален гел или спрей  за след ухапване от комар. Ако все пак нямате такова средство, то може да намажете мястото на ухапването с разтвор с хлебна сода, да го наложите с лед, а при силно зачервяване и оток да прибегнете до антихистаминови средства. Ако след ожилването започнете да се подувате и да ви се вие свят, то незабавно трябва да се обадите на „Бърза помощ“, защото алергичните реакции след ужилване от насекомо могат да се развият стремително.