Рискове за здравето през лятото – част II

Начало » Здраве » Рискове за здравето през лятото – част II

Рискове за здравето през лятото – част IIОРВИ

Острите респираторно вирусни инфекции не си почиват дори и през лятото. В повечето случаи се развиват при резки промени в температурата – например, когато от напечената улица влезете в помещение охлаждано от климатик. Температурните промени натоварват имунитета и организмът става уязвим за най-различни микроорганизми и вируси.

Първа помощ

Лекарите препоръчват още от самото начало на заболяването да започнете да приемате противовирусни препарати и средства за повишаване на имунитета. За груба, но пък разпространена грешка, при лечението на ОРВИ, се счита изписването на каквито и да е антибиотици, тъй като вирусите не се повлияват от тях, а и антибиотиците не са в състояние да предотвратят бактериалните усложнения. Освен това, появата на зелен или жълт носен секрет, не е признак на бактериална инфекция, както е прието да се смята.

При ОРВИ може да се вземат лекарствени средства, съдържащи парацетамол и ибупрофен. Те свалят температурата, намаляват болката, подобряват общото състояние. Важно е, обаче, да помните, че само по себе си повишената температура не е повод за лечение – изключение, разбира се, са случаите, в които тя е по-висока от 39 градуса. Друго важно нещо за тези два препарата е, че съчетаването им е опасно за черния дроб (въпреки, че в домашната ви аптека може и да имате лекарствени средства, които да съдържат и двата).

За да облекчите запушения нос, може да използвате капки, съдържащи оксиметазолин, както и негови аналози. Тях, обаче, не бива да използвате повече от пет дни, тъй като водят до привикване. Използването им при децата задължително трябва да е съгласувано с лекар. Важно е да помните, че предозирането им може да доведе до сериозни проблеми за здравето.

Не трябва да забравяте и за билковите отвари с мед и лимон, които, естествено, не лекуват, но за намаляване на симптомите на интоксикация е необходимо да се пият повече течности.