Разделно хранене по системата на Шелтън – част 1

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Разделно хранене по системата на Шелтън – част 1

rhШелтън има разработени редица таблици за съответствие на продуктите при разделното хранене. В тях се показва степента им на съвместимост на различни продукти (от най-познатите до екзотичните). Ето и някои от правилата, посочени в таблиците на Шелтън:
– само зелените зеленчуци се съчетават с всичко!
– категорично несъвместими са протеини с въглехидрати, нишесте и киселини или с други думи, не се препоръчва да се яде месо с картофи, тестени изделия с домати и т.н.
– мазнини не са съвместими с въглехидрати – не може, например, да се яде сладка сметана, ягоди със сметана и дори сандвичи.
– млякото може да се комбинират само с кисели плодове.
– пъпеш и диня може да се консумират само от самостоятелно!
– салатите не трябва да съдържат скорбяла (като, например, картофи), протеини (като яйца или скариди), изключват се всякакъв вид мазнини (като зехтин и подправки съдържщи мазнини и масла) и киселини (като оцет или лимонов сок). Също така, трябва да се изключи и солта.
– захарта, захарните сиропи и медът Шелтън е изключил от таблиците си за разделно хранене, тъй като те не се съчетават добре с никакви други продукти, и като цяло е най-добре да не се консумират изобщо.

За тези, които изберат да се хранят разделно, Шелтън препоръчва следния хранителен режим:
Закуска – плодове, плодови салати, сирене, заквасена сметана, сандвич от пълнозърнест хляб с трици с масло или сирене, извара.

За подготвянето на обеда е препоръчително използването на продукти, които са богати на въглехидрати, тъй като те се усвояват добре от организма. Придържайки се към разделянето хранене, можете да ядете картофена или морковена запеканка, макарони със сирене, сладки плодове и др.

Препоръчително е  вечерята да се приготви от богати на протеини продукти. Тя може да се състои от месни или рибни ястия, с голям порция салата, зеленчуци, плодове.

Може да започнете да се храните разделно, когато пожелаете. Може да преминете към него постепенно, например, като започнете да се храни в съответствие с изискванията му по веднъж седмично. Ефектът от разделното хранене ще почувствате, обаче, след два-три месеца..