Пушачите могат да преминат към електронни цигари

Начало » Здраве » Пушачите могат да преминат към електронни цигари

Пушачите могат да преминат към електронни цигариДългогодишните пушачи, които започват да пушат електронни цигари, виждат ползите за здравето в рамките на месец.

Дългогодишните пушачи, които са преминали към вейпинг, са извървели половината път към постигане на съдово здраве на непушач в рамките на един месец, установи проучване. Изследователи от университета в Дънди, Великобритания, заявиха, че са открили „ранна полза“ от преминаването от пушене към вейпинг, в най-голямото клинично тестване до момента.

Тези, които са отказали цигари и са преминали към употреба на електронни цигари, са видели, че функцията на кръвоносните им съдове се е увеличила с около 1,5 процентни пункта в рамките на четири седмици в сравнение с тези, които са продължили да пушат.

Какво показват изследванията

Изследователите споделят, че не знаят дали тази полза ще се запази, защото са необходими повече изследвания за дългосрочните последици от вейпинга. Те също така предупредиха, че вейпингът е „по-малко вреден“ от пушенето.

Те смятат, че ако това подобрение се запази в дългосрочен план, тези, които преминат към вейпинг, ще имат поне 13% намален риск от сърдечно-съдови заболявания като сърдечни пристъпи.

Проучването обхваща 114 възрастни във Великобритания, които са пушили поне 15 цигари на ден в продължение на поне две години и са били без установени сърдечно-съдови заболявания.

40 души продължиха да пушат тютюневи цигари, 37 преминаха към електронни цигари с никотин и 37 преминаха към електронни цигари без никотин.

Изследователите измерват промени във функцията на кръвоносните съдове – най-ранната открита промяна в сърдечно-съдовото здраве е отчетена чрез тест, известен като дилатация, опосредствана от потока (FMD), която оценява доколко се отварят кръвоносните съдове.

Като цяло групите, които са преминали към електронни цигари, са имали 1,49 процентни пункта подобрение в съдовата си функция в сравнение с тези, които са продължили да пушат.

Отделни изследвания показват, че на всяко 1% подобрение в съдовото здраве се случват 13% по-малко сърдечно-съдови ефекти в дългосрочен план. Здравият непушач може да очаква среден резултат на състоянието си от 7,7%, казват експертите. Хроничните пушачи, които са преминали към вейпинг с никотин, са отбелязали подобряване на състоянието си с около една пета от 5,5% на 6,7% в края на месеца. Това означава, че в рамките на един месец новите вейпъри са отчели резултат, който се равнява на извървян около половината път към постигане на състояние на здрав непушач.

Електронните цигари като по-безвредна алтернатива

Електронните цигари, които изпаряват никотина, без да произвеждат дим, стават все по-популярни, тъй като хората преминават от обикновени цигари към електронни цигари. Обосновката им е, че по-голямата част от вредата от тютюнопушенето идва не от никотина, а от всички останали съединения в тютюневия дим.

Но нови доказателства сочат, че самият никотин и някои от неговите странични продукти също могат да причинят рак. Когато човешките белодробни и пикочни мехури се наблюдават лабораторно, те стават ракови с по-висока скорост, ако са изложени на никотиновите съединения, според работата на Moon-shong Tang от Нюйоркския университет. Мишките, които дишат в парите, получават увреждане на ДНК, което може да доведе до рак.

Въпреки това, голям американски доклад, стигна до заключението, че вайпингът вероятно е „далеч по-малко вреден“ от конвенционалните цигари. Това е преломен момент, тъй като американските лекари преди това винаги са били предпазливи по отношение на насърчаването на вейпинга като начин за отказване от тютюнопушенето, за разлика от Великобритания, които го подкрепят.

Прегледът на над 800 изследвания от Националните академии на науките, инженерството и медицината установи, че използването на електронни цигари може да помогне на хората да откажат цигарите.

След въвеждането на електронните цигари в САЩ през 2006 г., използването и интересът към тези устройства се увеличиха драстично. Електронните цигари първоначално се предлагаха на пазара като по-безопасни алтернативи на конвенционалните цигари, тъй като не изгарят тютюна, което е свързано с много от неблагоприятните ефекти на пушенето на цигари върху здравето.