Пролет у дома

Начало » За дома » Грижи за дома » Пролет у дома

Чувствате се уморени от студа, снега и облачното небе… Мечтаете за ярките и топли слънчеви лъчи… Да, въпреки, че според календара вече е пролет, вие не се чувствате пролетно. А защо да не ускорите дългоочакваното настъпване на пролетта, като създадете чувство за свежест в дом си?
Smiling woman cleaning glass doors
Да бъде чистота!
Пролет винаги се е свързвала с чистота и свежест, така че първото нещо, което ви предлагаме да направите е пролетно почистване – през зимата може да са се натрупали много прах и мръсотия, така че обновяващият ви ритуал трябва да започне с тяхното отстраняване. Постарайте се да достигнете и до най-трудно достъпните места и не пропускайте най-горните рафтове и полилеите!
Съберете ненужните вещи и се отървете от тях. Приберете и масивните декоративни елементи – пролетният интериор предполага много светлина, въздух и пространство.
В процеса на почистването може да направите и малко пренареждане на мебелите, което да допринесе за визуалното обновление на интериора в дома ви.

Да бъде светлина!
Ако през зимата предпочитате прозорците ви да са окичени с дебели, плътни и тежки завеси, то сега е време да ги махнете и да пуснете в стаите, колкото е възможно повече светлина. И не пропускайте преди да окачите леки и тънки щори или пердета, да почистите и измиете добре прозорците.
Най-подходящи са пролетна премяна на прозорците са фината коприна, естествените лен и памук, както и органзата. Що се отнася до цветовете, то за северните прозорци дизайнери препоръчват топли наситени цветове, като например, оранжево, жълто, керемидено. А за прозорците на южната страна, препоръчват по-нежни пастелни цветове – светло синьо, бледо зелено, люляково, кремаво или бяло.
02
Да бъде лекота!
Освен с декорацията на прозорците, лекота и въздушност в пролетния интериор може да създадете и чрез други детайли. Първо махнете плюшените зимни покривала от леглата, креслата, столовете и ги заменете с по-леки и елегантни варианти, които допълнете с калъфи за възглавници с цветни мотиви.
На масата поставете нова покривка, най-добре от естествени материали, спалнята и детската стая освежете с ново спално бельо във весели цветове, а банята развеселете с ярки кърпи и завеса. Не на последно място, заменете дебелите килими с тънки постелки с къс косъм и ярки цветове.

Да бъде аромат!
Не забравяйте и за пролетните аромати. По това време на година най-подходящи за дома са ароматите на иланг-иланг, бергамот, портокал, маточина, липа, жасмин, момина сълза, мента и други. Те ще ви помогнат да подобрите тонуса и настроението си и да се справите с “пролетната депресия”.
За да внесете ароматите в дома си, може да използвате както освежаващ набор от сушени билки в торбички, които да разпръснете из стаите, така и арома лампа с разнообразни цветни благоухания (ако нямате арома лампа може разпръснете ароматите в дома си с помощта на пулверизатор, в който се сипали смес от 10 капки етерично масло и 250 милилитра вода).
03
Нека има цветя!
Може би един от най-добрите помощник в създаването на пролетно настроение са стайните растения и букетите цветя.
Почистете праха от листата на саксийните си растения, оставете ги да си “вземат душ”… И домът ви ще се изпълни с аромат на мокра земя и свежа зеленина. Не забравяйте, че пролетта е време и за присаждане им. Така че, можете да освежите интериора на дома си и като смените саксиите и кашпите на растенията си.
Внесете енергия и оптимизъм в жилището си, като махнете сухите цветя в дебели и тежки вази и ги заменете с букети живи цветя, подредени във фини и деликатни стъклени съдове. Допълнете композициите със стъклени сувенири, създаващи красива игра със светлината и оживяващи стаята.