Пролетно хранене

Пролетно храненеАко пробуждащата се природата ви намира в момент на остра авитаминоза, която се отразява върху  здравословно ви състояние, състоянието на вашите кожа, коса и нокти, то вие се нуждаете от балансиран режим на хранене… Помнете: здравето и красотата започват от стомаха! За това трябва внимателно да следите за приема на основните за организма витамини и минерали.
Пролетната диета е доста гъвкава и е в състояние да задоволи вкуса на всеки. В нея няма продукти, които да бъдат автоматично изключени от менюто ви. Има едно основно правило – хранителните продукти трябва да се подбират така, че в тялото ви да попадат всички необходими витамини и микроелементи.

Витамин А
Съдържа се в черния дроб, маслото, сиренето, млякото, изварата, яйцата, рибата, тиквата, морковите. Необходим е за зрението и възстановяването на костите. Важно е да запомните, че алкохолът, дори и в малки количества, възпрепятства усвояването на витамин А.

Витамини от група В
Съдържат се в редица зърнени култури, пилешкото и говеждото месо, черния дроб, бъбреците, фъстъците, треската, сьомгата, соята. Необходими са за разграждането на мазнините, за нормализирането на обмяната на веществата, за обогатяването на кръвта. Важно е да запомните, че витамин В6 не се усвоява от организма, ако използвате хормонални противозачатъчни средства. В този случай трябва да го приемате допълнително.
Пролетно хранене

Витамин C
Съдържа се в цитрусовите плодове, шипките, кивито, касиса, зелените зеленчуци, киселото зеле. Необходим е за стимулиране на съпротивителните сили на организма, подпомага усвояването на желязото и следователно поддържа нивото на хемоглобина. Важно е да запомните, че излишъкът от витамин С е опасен за тези жени, в чиито семейства има наследствени заболявания като подагра и отлагане на соли.

Витамин Е
Съдържа се в зелените зеленчуци, яйцата, млякото, растителното масло, покълналите зърна. Необходим е за поддържането на работоспособността на мускулите, кръвообращението и ендокринната система. Важно е да запомните, че витамини Е и А взаимно подсилват действието си, за това е по-добре да се употребяват заедно.

Витамин D
Съдържа се в морската риба и млечните продукти. Необходим е за укрепване на костите, запазване на влагата в клетките, подобряване на състоянието на кожата. Важно е да запомните, че от витамин D се нуждаете най-вече когато времето е мрачно, тъй като този витамин се синтезира от организма под влияние на слънчевата светлина.
ph_03
През пролетта на организма ви са му необходими не само витамини, но и микроелементи. Най-важните от тях са:
калций – съдържа се в млечните продукти, смокините и другите сушени плодове;
желязо – съдържа се в месото, боба, спанака, черния дроб, яйчения жълтък, сушените плодове и черния шоколад;
йод – постъпва в организма чрез йодираната сол и морските храни;
магнезий – бананите, продуктите от пълнозърнесто брашно, картофите, какаото и пилешкото месо са изключително богато на този микроелемент;
цинк – съдържа се в рибата, сиренето, говеждото и свинското месо.

Въпреки разнообразната храна, през пролетта е необходимо да “подхранвате” организма си с мултивитамини. Днес в аптеките може да намерите много и различни по състав мултивитамини. За това, когато ги избирате, трябва да се спрете на тези, които са най-подходящи за вас. Например, ако не обичате мляко или рядко похапвате морски храни, то тогава трябва да си купите такива, в чието съдържание преобладават витамини А и Е, калций и йод.
Категорично не трябва да приемате мултивитамините в по-големи дози от тези, препоръчани в листовката. Дозата може да се увеличи само по препоръка на лекар в следоперативен период или след тежко заболяване. Хипервитаминозата е по-страшна от авитаминозата и води до нарушаване на минералната обмяна. Тя започва с гадене, виене на свят, повръщане и води до сериозни последствия. Например, “излишъкът” от витамин С води до отлагане в бъбречните канали на сол, пясък и камъни. Също така, предозирането с този витамин може да предизвика спонтанен аборт, тъй като аскорбиновата киселина увеличава маточните контракции. За това, чай или конфитюр от шипки, касис, цитрусови плодове и киви трябва да се консумират не повече от един-два пъти дневно в малки количества.
С появата на първите плодове и зеленчуци “подхранването” на организма с мултивитамини може да се прекрати.