Пролетно хранене: Съвети

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Пролетно хранене: Съвети

Пролетно хранене: Съвети1. Важно е да запомните, че през пролетта организмът ви изпитва сериозен авитаминозен стрес, така че не трябва да прекалявате с диетите – пролетното хранене трябва да бъде разнообразно.

2. Плодовете и зеленчуците трябва да са задължителна част от вашето ежедневно пролетно меню. Наистина, през пролетта те не са толкова богати на витамини, колкото са летните и есенните плодове и зеленчуци, но за сметка на това съдържат много фибри, които подпомагат извеждането от организма на шлаките и токсините. Най-добре е да ядете плодове на гладно, половин час преди хранене.

3. Трябва да вземате предвид съвместимостта на продуктите по време на храносмилането. Например, зеленчуковите салати трябва да се съчетават само с месо, тъй като това са продукти нуждаещи се от продължителна обработка. Хлябът и тестените изделия, обаче, се усвояват от организма много по-бързо и е най-добре да се комбинират със сирене и зелени подправки.

4. През пролетта не трябва да се придържате към строго вегетариански хранителен режим – най-малко три-четири пъти седмично организмът ви се нуждае от месо и продукти от животински произход. Наред с пълноценните протеини те съдържат и мазнини и вещества, силни активатори на отделяне на храносмилателни сокове. Благодарение на тях, храната се усвоява по-добре, а метаболизъм е балансиран. Много важно е месото да е с добро качество и прясно.

5. През пролетта трябва да пиете много свежи плодови сокове и зелен чай и да ограничите консумацията на кафе и алкохолни напитки.

6. Пролетните световъртеж, слабост и депресия често са свързани с ниските нива на хемоглобина, за който е отговорно желязо. На помощ тук ще ви дойдат ядките, които са богати на желязо, така че не забравяйте за тях през пролетта.