Притча за спестовността и за мечтите…

Начало » Кариера » Притча за спестовността и за мечтите…

pari-nazaemНа дългата опашка в банката стоял човек, който в джоба си носел сто долара. Толкова бил събрал за месеца, с цената на много лишения, защото жена му не получила нова рокля, децата му не успели да се се запишат на тренировки по футбол, той самият често пътувал пеша в дъжд и студ, само и само за да може да се нареди пред гишето в банката и да внесе своите пари.

Сметката изглеждала много точна – ако десет години успее да внася редовно поне 100 долара на месец, ако успее да спести и отгоре, то на 11-тата година щял да успее да покрие първата вноска за собствената къща, в която всеки да получи своята стая, да има двор, да има работилница и гараж. Но и след това го чакало доста работа и да спестява отново, за да не я загуби.

Пред него стоял човек, който се усмихвал и си тананикал тихичко някаква мелодийка. Изглеждал добре облечен и преуспял, а когато дошъл неговият ред, той шумно обявил, че кандидатства за пари назаем и то за голяма сума,  подобна на тази, която нашият герой щял да има след 10-11 годинки. Дали му да попълва формулярите, а на масата до него се настанил и героят на нашата притча. Не се удържал и го попитал:

  • Добре, а ти не искаш ли да спестяваш за своите мечти, да имаш къща, да купиш нова рокля на съпругата си, да дадеш това, което децата ти искат.

Добре облеченият мъж се засмял:

  • Но приятелю, какво е това да спестяваш за мечтите си, след като ти можеш да имаш абсолютно всичко, стига да поискаш тук и сега. Нужно е просто да работиш, не повече, а както трябва, да бъдеш практичен, да не спестяваш от най-близките си, а да им даваш всичко и най-вече бъдещето, което заслужават. Струва си да вземеш пари и да ги похарчиш, за да можеш да осъществиш мечтите си. Те не са цел, те са средство, докато им обръщаш внимание, ти винаги ще си беден и няма да имаш нищо. Мечтите ти ще бъдат така далечни , че ще ти се струват недостижими.

Звучало наистина разумно. Нашият герой скъсал вносната бележка, излязал навън, изтичал до магазина, купил новата рокля, която жена му искала от много време, отделил пари за тренировките на децата, помислил и взел 4 билета за кино. Останали му достатъчно пари, за да може и да налее бензин в колата, защото утре го чакал важен ден. Първият ден от новия му живот.

Изводите от тази история ли?

Да спестяваш е прекрасно, но много често това означава да редиш пари, които нямаш, за да постигнеш нещо някога, което може и да не се случи.

Ако желаеш чудеса, постигни ги, не бъди просто пасивен свидетел на случващото се.

Ако спестяваш, не спестявай от нужното, а от ненужното.