Пристрастени ли сте към своя смартфон?

Начало » Здраве » Пристрастени ли сте към своя смартфон?

smartfonИмате ли чувството, че сте прикачени към смартфона си? Ако ви притесняват моментите без обхват и интернет, успокойте се, не сте само вие така.

Чувствате ли се свързани със своя телефон? Как бихте могли да обуздаете пристрастеността си?
Имаме няколко издайнически признака, по които ще познаете, че е нужно малко да изключите устройството.

1. Виждате замъглено
Май зрението ви изневерява. Изследване показва, че около 90 % от хората, взиращи се във всякакви дигитални устройства, повече от 2 часа дневно имат сухи очи и замъглено виждане.

2. Телефонната паника
Тя настъпва, когато ровите в чантата си и не откривате в обичайното джобче телефона си. Смятате, че някъде сте го забравили и преживявате ужас, който спира сърцето, като само си представите как преживеете без телефона си.

3. Работите извънредно
Ако забележите, че проверявате своите имейли на сватбата на братовчед си или дори след вечеря имайте предвид, че сте работохолици, тъй като не спирате само с проверка на имейли или провеждане на бърз служебен разговор.

4. Имате пулсираща болка в главата
Пристрастяването води до напрежение в очите, но и провокира главоболие и изтощение.
И не е само това. Според проведено изследване смартфоните могат да ни докарат дигитална деменция и да загубим краткосрочната си памет.

5. Нямате представа как да достигнете дори до главни локации във вашия град без навигация на телефона

6. Спите неспокойно
Ако държите смартфона си около възглавницата на която спите, може би е време да смените мястото му. Той може да нарушава спокойния ви сън. Доказано е с изследване.

7. Имате чувство, че постоянно чувате вибрации
Струва ви се, че телефонът вибрира, но нямате пропуснато повикване. Това усещане е доста често изпитвано от много хора. Дори е наречено „вибрацията фантом“.

8. Използвате доста често „хаштаг“ и „лайк“
Ако използвате някой от многобройните интернет изрази в реални разговори и то доста често е време да оставите малко телефона си.

9.Изглежда, че телефонът ви е все в ръката
Продължителното държане на смартфона ви, може да доведе до болки и спазми в ръцете. Ако ви се иска да разтегнете пръсти след продължително чатене, може би също трябва малко да престанете.

10. Пишете на някого, който е в другата стая (или точно до вас)

11.Взимате телефона ви, дори когато си взимате душ.
Ако носите навсякъде телефонът си с вас е дошло време малко да си отпочинете един от друг.

12. За вас е по-важно да публикувате, какво ще ядете, отколкото да се нахраните

13. Въпреки, че не сте се виждали и говорили с някой от месеци, знаете всичко, каквото му се случва от социалните мрежи.

14. Мислите за това, какво ви се случва в статуси
Дори за новата си работа си помислихте първо как ще я споделите във Фейсбук. Искате да напишете статуси за всичко, което ви се случва.

15. Последния номер, който сте запомнили е бил преди около 10 години

16. Загубвате представа за всичко, което ви заобикаля
И това са малка част от признаците, че сте пристрастени към дигиталното си устройство. Старайте се да не прекалявате все пак.