Препоръки, за да избегнете проблеми с ключалките

Начало » За дома » Грижи за дома » Препоръки, за да избегнете проблеми с ключалките

Препоръки, за да избегнете проблеми с ключалкитеСпециалистите в областта на ключарските услуги твърдят, че по-голям процент от хората не взимат на сериозно проблемите с ключалките на своите домове и коли и подценяват този проблем. В резултат на това изпадат в какви ли не ситуации и търсят помощ от специалисти. Ето, какво трябва да направите и да имате предвид, за да избегнете своето попадане в такива кризисни моменти.

На първо място – винаги трябва да имате резервен ключ. Препоръчваме ви той да бъде във ваш близък или приятел. На всекиго се случва да загуби ключът си, той да се повреди или счупи, затова една такава превантивна мярка може да спести много дейности и главоболия.

На второ място – начинът, по който поддържате механизма за отключване. Ако вратата е външна, не забравяйте, че всякакъв род метеорологични условия оказват влияние върху нея. В много домове външната врата е дървена, а при влага например, тя има свойството да се издува, разширява, а това оказва напрежение върху ключалката. Често първите признаци, че е възможно ключалката да се повреди, ако вратата ви е дървена, са проблеми с дръжката. Бъдете бдителни и обръщайте внимание дали ключалката ви прави затруднения при отключване и заключване. Ако този проблем се появи, извикайте ключар да прецени положението, а не достигайте до момент, в който цялата система е повредена и проникването в дома ви е невъзможно.

Трето – изгубен ключ. Това е много специфичен момент. Възможно е да извадите дубликат, но трябва да прецените и това, че е възможно ключовете да бъдат откраднати и друг да има достъп до дома ви. Затова в такива моменти, повечето хора предпочитат да си сменят цялата брава.

На четвърто място – един от най-често срещаните проблеми, счупен ключ в ключалка. Това може да стане по редици причини, като цяло механизмите на ключалките се деформират с времето, ключът може да заяде, да се е оказала по-голяма сила при отключване и т.н. При всички случаи в такъв момент ще се нуждаете от помощта на ключар. Но не забравяйте, че преди да се случи това вратата ви е давала сигнали за проблем, като по-трудно отключване и заключване, по-трудно изваждане и вкарване на ключа и т.н.