Преместване на детето в самостоятелна стая

Начало » Родители » Деца » Преместване на детето в самостоятелна стая

detska-staqПреместването на детето в самостоятелна стая понякога изглежда като много трудна задача.

Винаги е по-лесно с две деца, които да си правят компания. Но не всеки има близнаци или би искал да дели ограничената спалня с по-голямото и бебето докато малкото порасне достатъчно за преместване.

Преценете добре, кога е най-удачно да направите тази крачка и бъдете внимателни, но твърди в решението си.

Няма точно определена възраст на която това да стане, но готовността на детето може да се усети от родителите и не е добре да се бавите твърде много с отделната стая.

Ако очаквате бебе е по-добре преместването на голямото дете да стане няколко месеца по-рано или по-късно, това е въпрос на ваша преценка и възможности.

Подгответе детето с подходяща аргументация, защо е важно то да се премести и как всеки има нужда от лично пространство, а то вече е достатъчно голямо.

Дайте му възможност да избира обзавеждане или го включете в козметични промени на наличното, така, че това наистина да стане неговата стая.

Ако не му сменяте леглото и не купувате нови чаршафи, то поне го изненадайте с нови детски пижами. Нека те са меки, удобни и красиви. Поднесете като подарък за спането в новата стая и обяснете, че ги заслужава по случай преместването.

Жестовете и ритуалите са важни за децата. То трябва да свързва новата си стая с положителни емоции, добре е в нея да има нови неща, които само е избрало, но и любимите играчки и предмети. Сменената детска пижама не означава да не му дадете любимата завивка, ако има такава.

Запазете и ритуалите като четене на приказка, взимане на любимата играчка в леглото,  спане на изгасена или светната лампа в зависимост от това как детето е научено. Можете да добавите и нов успокояващ ритуал преди заспиване с преместването на детето, даже да става дума само за фраза добавена към обичайното „Лека нощ“.

Дайте възможност на малкото човече да се запознае с новите неща в стаята през деня, а не непосредствено преди да заспи за да не се развълнува прекомерно и това да попречи на първото самостоятелно спане.

Ако е необходимо за известно време оставяйте вратата отворена или поне открехната за да е сигурно детето, че ще го чуете, ако ви повика.

При преместване на второто дете е добре да спазите горните препоръки и да му осигурите самостоятелна стая. Отново поднесете детски пижами като подарък и обяснете, че кака/батко също преди време си е сменил/а стаята като е станал/а голяма/а.

В случай, че нямате отделна стая за второто дете, първо поговорете с по-голямото и поискайте неговото съдействие за да преместите по-малкото при него. Подхода и към двете деца е много важен за да няма недоразумения и неприятни последствия от промяната.

Дайте възможност на всеки да си има малко свое място в общата стая. Двуетажно легло може да даде повече пространство в стаята, да бъде награда за по-голямото и „къщичка“ за по-малкото.

Не се колебайте да включите и ваши хрумвания при преместването, най-важното е да се водите от позитивна нагласа и да вдъхвате увереност на децата си.