Предменструални болки: механизъм, причини, лечение

Начало » Здраве » Предменструални болки: механизъм, причини, лечение

Предменструалните болки (дисменорея) биват първични и вторични. Първичните възникват от самото начало на менструалния цикъл, в резултат на незрялост на половите органи. Вторичните са свързани с възпалителни заболявания, ендометриоза, миома на матката, аденомиоза, малформации (обикновено това се случва в началото на менструацията, когато, например, има малформации на половите органи, водещи до нарушение на оттока на менструалната кръв). Всичко това може да се установи при нормален гинекологичен преглед и ултразвуково изследване.

stk61204cor
Най-често предменструалните болки са от първия вид, когато няма здравословни причини за възникването им, а жените просто ги болки корема. Механизмът им е много добре проучен: в матката се синтезира специален хормон – простагландин F-2 алфа, който е отговорен за ритмичните контракции на матката. Той се синтезира от арахидонова киселина под въздействието на ензима циклооксигиназа.
Когато месечният цикъл е безболезнен, матката се съкращава ритмично, като всички влакна от нейните три слоя се съкращават правилно. Когато, обаче, концентрацията на простагландин F-2 алфа на различните места е различна, се предизвиква десинхронизация на съкращенията, а това води до преумора на матката, както и на част от мускулните влакна. В следствие на това неправилно съкращение се получава исхемия, т.е. лошо кръвоснабдяване, а това води до болка. Не случайно дисменореята се нарича маточна стенокардия.

Причини за дисменореята
Някои смятат, че менструалните болки се дължат на незрялост на матката, и едва ли има момиче, което да не е чувало от по-големи роднини, че след като роди, всичко ще се оправи. Това е така, защото матката трябва да увеличи и намали размера си в резултат на бременност, за да се нормализират контракциите. Но понякога болките се дължат на хормоналната стимулация на матката. Неправилното разпределение на простагландин в матката е свързано с неправилното въздействие на хормоните в първата и втората фаза на менструалния цикъл.

Лечение на дисменореята
То е доста простичко. Но първо трябва да се отбележи, че така широко използваните „Аналгин” и „Но-шпа”, всъщност имат много ниска ефективност срещу менструалните болки. Първият има много малък ефект върху ензима, който натрупва простагландин в матката, а вторият само леко облекчава спазмите, които се образуват в резултат на неправилната концентрацията на хормона.

Всъщност съществуват само три начина за лечение на дисменорея:
Първият метод на лечение включва използването на контрацептиви. Идеята е в това, че благодарение на постоянния прием на хормони, би следвало да се предотврати прекомерното натрупване на простагландин в матката и следователно, болка няма да има. В повечето случаи контрацептивите имат положително въздействие в борбата с болезнената менструация.

Вторият метод на лечение е чрез така наречените нестероидни противовъзпалителни лекарства. Към тях се отнасят такива лекарства, като „Нурофен”, „Диклофинак” и други. Тези лекарства блокират и снижават концентрацията на ензима, чрез който от арахидонова киселина се образува простагландин F-2 алфа. В резултат не се образуват такива количества простагландин, които могат да причинят асинхронни маточни контракции. Но преди да се обърнете към нестероидни противовъзпалителни средства в борбата си с болезнената менструация, трябва да се консултирате с вашия лекар!
Много важно е да се отбележи, че тъй като простагландинът се натрупва предварително, а реализира своя ефект непосредствено в дните на месечния цикъл, то приемът на обезболяващи по време на менструацияте, когато вече се усещат болки, не е много ефективен. Необходимо е да се започне приемането на препаратите няколко дни преди самата менструация, като по този начин по време на цикъла нивата на хормона ще са значително по-ниски. А това означава, че болката няма да я има.
Много добър ефект може да има комбинацията на контрацептиви и лекарство от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Чрез нея болезнената менструация може значително да се намали или дори да изчезне.
В действителност, дисменореята включва не само болезнена менструация. При някои жени се добавят и главоболие, диария, бронхоспазми с недостиг на въздух, виене на свят, припадъци и други симптоми. И всичко това, защото в тялото има натрупан излишък простагландин. Системното приложение на лекарства, преди менструалния цикъл води до намалена концентрация на простагландин в организма, при което всички тези симптоми изчезват.

Третият метод за лечение е за тези, които не приемат фармакологията и контрацептивите. Те могат да се обърнат към йогата, неаеробните упражнения и други дейности, подобряващи здравословното състояние на организма. Доказано е, че и йогата и неаеробните упражнения могат да намалят тежестта на болезнените синдроми.

С вторичната дисменорея се борят тези, които се лекуват от заболяване, което предизвиква болезнена менструация: миома на матката, аденомиоза, ендометриоза, наличие на възпалителен процес. Ето защо, ако месечният цикъл изведнъж е стана болезнен, то това най-вероятно е вторична дисменорея. Необходимо е да се установи гинекологичното заболяване, да се лекува то, след което всичко ще бъде наред.