Преди лазерна епилация и след нея

Начало » Външен вид » Козметика » Преди лазерна епилация и след нея

Преди лазерна епилация и след неяКогато вече е взето решение за лазерна епилация на определена зона или на цялото тяло, възниква въпросът необходима ли е някаква подготовка преди терапията и ще бъде ли нужно да се спазват изисквания след нея?
Отговорът на тези въпроси е утвърдителен. Всяка терапевтична намеса налага да се съобразяваме с определени правила, гарантиращи очаквания резултат. Те са необходими и за да протече бързо и безпроблемно самата терапия и да завърши без неочаквани усложнения.
Няколко са важните неща, с които трябва да се съобрази епилацията с лазер.

1. Преустановяване на премахването на космите с корена им – при
взимане на решение за лазерна епилация е необходимо около месец преди това космите в зоните, които ще се третират, да не се премахват с корена посредством кола маска, домашен епилатор, пинсета, епилиращи ленти и други. Те трябва да бъдат почиствани с бръснач, тример или подрязвани с обикновена ножичка.
Важно е да се знае, че преди самата епилация космите трябва да се избръснат гладко. Не е нужно да се показват на повърхността, за да се проведе качествена епилация. За различните зони на тялото времето, в което космите не трябва да махат от корен, варира в неголеми граници. За лицето са достатъчни 3 седмици, а за краката 5-6 седмици.

2. По време на курса се полагат грижи за кожата – тя не бива да се
излага на слънце за събиране на тен. Солариумите и автобронзантите също трябва да се спрат. Необходима е грижа за защита от слънцето, но само тя не е достатъчна. Планирането на курса за епилация с лазер трябва да се направи предварително, за да може през летния сезон кожата да е максимално щадена.

3. Без агресивни процедури преди епилацията – почистването на кожата
със скраб, ексфолиантите и пилинг маските са изключени поне 10 дни преди епилацията с лазер.Те нараняват епидермиса, а това трябва да се избегне.

4. Без парфюмерийни и козметични продукти преди лазерна епилация
Те пречат на процедурата, която изисква чиста и спокойна кожа.

5. Внимание с лекарствата при лазерна епилация – лекарства, които
повишават фоточувствителността на кожата, трябва да се избягват. Необходимо е да се предупреди терапевта за всички медикаменти, които се употребяват, както и за минали процедури.

6. Грижа за кожата след епилацията – кожата се възстановява след
процедурата много бързо. Обикновено няма нужда от допълнително третиране. Хидратиращият лосион е достатъчен, за да се усети комфорт. Ако се установи парене, може да се успокои мястото, като се нанесе 1-2 пъти през деня пантенол. Фотозащитният крем с максимален фактор 50 за откритите зони е задължителен поне за 2 седмици след епилацията. Така ще се избегне нежелана пигментация. Не се препоръчва излагането на третираните зони на пряка слънчева светлина или солариум през това време.