Празнична коледна украса на дома

33 - Празнична коледна украса на домаЗа коледната украса у дома може да използвате фантазията си и да сътворите най-разнообразни аранжировки – миниатюрни елхички, букети от елхови, борови или хвойнови клонки, сухи и живи цветя и др. Като основа на такава композиция може да ви послужат устойчиви декоративни фигури от корени, сухи клони, кора, сплетени лозови вейки, интересни дървени дъски, дървени, керамични или стъклени купи и вази, метални подноси, ракитени кошници и панери, парчета пяна.

17 300x225 - Празнична коледна украса на дома За да си направите сами интересна коледна композиция, ще са ви необходими следните материали – клонки от бор, хвойна или ела, сухи клонки от лиственица или липа, сухи корени, клонки от храсти с плодове, сухи цветя и билки, живи цветя – рязани или в саксии. За закрепване може да използвате мъх, пластилин, лепило, пирони, тънка тел, иглен накрайник , гъба или пясък. А за декорация – играчки и гирлянди за украса на елха, свещи, панделки, шишарки и др.
С подобна коледна украса може да аранжирате празничната маса, стените или пода (като украсите с нея някой ъгъл от всекидневната, например), шкаф, полица за книги или масичката за кафе.
22 - Празнична коледна украса на дома
Коледната аранжировка за празничната маса се подрежда на овална или кръгла купа или плоскост, в зависимост от формата на масата. В центъра на купата можете да поставите както букет от рязани свежи цветя, закрепени върху иглен накрайник или гъба, така и саксия с цъфтящо цвете. Около цветята подредете елхови клонки, върху които може да поставите подходящи свещи и играчки, сребърни гирлянди, изкуствен сняг. Основата (саксията) прикрийте с мъх или по-дебела гирлянда.

Добре изглежда коледна декорация в стъклена купа с крачета. Елхови и сухи клонки се закрепят с помощта на основа от мъх или на иглен накрайник. С помощта на прикрита с мъх тел върху сухите клонки се прикрепят малки свещички за елха. Допълнете украсата с играчки и сухи цветя.
41 300x270 - Празнична коледна украса на дома
Коледна украса от сухи клони и корени може да  направите, като преплетете един с друг краищата им (ако се затруднявате, може да използвате за закрепването тел) – по този начин ще имате солидна основа за подредбата на останалите елементи. В центъра на получената композиция поставете подложка от мъх и я закрепете с тел или малки гвоздеи. Вместо мъх, може да използвате парче пяна. По клоните намотайте тел, с която да закрепите свещите и играчките. В основата набодете елхови или борови клони или други растения (например, папрат), добавете цветя (сухи или свежи).  Ако използвате живи цветя (например, циклама, фрезия), трябва да ги натопите в подходящ малък съд с вода, който после да прикриете с мъх.
61 284x300 - Празнична коледна украса на дома
Подовите и стенните коледни украси може да се подредят върху всякаква основа: на дъска, кора, керамика, платени от слама, тръстика или ракита плоскости, фурнир. Ако за основа на композицията  изберете плетена кошница или плоскост, първо трябва да я застелете с плътно фолио и едва след това да започнете с подредбата на украсата..