Празничен дом

Начало » За дома » Украса » Празничен дом

03За да създаде в дома си приказна коледна атмосфера са ви достатъчни няколко подбрани с вкус украшения. Но преди да пристъпите към оформлението на празничния интериор, трябва да обърнете внимание на следните неща:

1. Зона на действие
За да не пилеете усилия и пари, решете от самото начало, дали ще украсите само една стая (където ще се съберете с близки и приятели на Коледна и Нова година), или целия апартамент. Обърнете внимание на големината на помещенията, осветлението и частите на интериора, върху които искате да акцентирате.

2. Палитра
Придържайки се към определена цветова гама, ще можете да създадете един наистина хармоничен интериор. Може да се спрете на вашия любим цвят в комбинация със златни или сребърни украшения. Единната цветова гама, многократно отразена в елховите украшения, текстила, опаковките на подаръците, празничната трапеза, може да преобрази всеки интериор, дори и най-разнообразния в стилово отношение.

След като определите каква част от апартамента си ще украсите и към кои цветове  ще се придържате, можете да пристъпите към оформлението на ключовите елементи на вашия коледно-новогодишен интериор:
01
1. Елха
Какво коледно дърво да изберете и как да го украсите, зависи само от вас. Изборът ви, все пак, преди всичко трябва да зависи от големината на стаята, в която ще украсите елхата. Огромната елха е не само красива, но би изпълнила и помещението с приятен свеж аромат, но тя в никакъв случай няма да е на мястото си в една малка тясна стая. За да създадете празнична атмосфера е достатъчна и една малка елхичка, която да поставите на маса за хранене. Може да използвате и елхови клонки, които да подредите в празнично украсена ваза или купа.

2. Врати и прозорци
За да се усеща празничната атмосфера още от прага, обърнете внимание поне на вратата на стаята, в която смятате да празнувате. Лесна и ефектна украса за вратите и прозорците може да направите от елхови клонки събрани в гирлянди и венци. Тях можете лесно да си направите и сами – необходими са ви само елхови клонки, тел (за рамката) и коледни елементи (декорации за елха, панделки, гирлянди, малки плюшени играчки и т.н.) Прозорците, освен с елхови гирлянди и венци, можете да декорирате и с фигурки от изкуствен сняг, който създават едно наистина празнично настроение, без значение какво е времето навън.

3. Стени
Не е нито задължително, нито необходимо да се опитвате да украсите с гирлянди всяка една стена в дома ви. Достатъчно е да поработите върху тази част, където ще е съсредоточен вашият празник. Ако вече имате голямо и красиво коледно дърво, не са необходими допълнителни ярки акценти върху стените. Много по-добре ще е да окачите снимки на вашите близки хора – това би създало една неповторима атмосфера на вашия семеен празник.
024. Мебели
Краката на масата и столовете са идеално място за изява. Тях можете да увиете в гирлянди или бял плат или да ги напръскате с изкуствен сняг. По облегалките на столовете може да окачите миниатюрни коледни играчки. Много ефектно изглеждат електрическите гирлянди, прикрепени по ъглите на шкафове и секции.

5. Осветление
Успешно подбраното осветление може да преобрази интериора. Свещи, огън в камината, светещи гирлянди – можете да използвате всичко, за да придадете празнична коледна атмосфера в дома си. Само не забравяйте за безопасността – светлината и топлината на огъня преди всичко трябва да изпълват вас и вашите гости с радост, щастие и усещане за благополучие.