Празници. Не, не са повод за преяждане..

Начало » За дома » Празници » Празници. Не, не са повод за преяждане..

woman-eating-giant-burgerЕто, че и Декември се преполови, Коледа и Нова Година са все по-близо. Зима е! Сезонът на по-заседналия начин на живот. През него се храним повече, движим по-мако, трупаме калории, следователно и килограми. А, пазниците, само подпомагат тази тенденция.

Затова ще се опитам да дам няколко съвета, за това как да избегнем преяждането по празниците, да запазим добра форма и да избегнем дискомфорта.

Като за начало ви съветвам да не „забравяте” да се храните в празничните дни, залисани в подготовки. Така рискувате, вечерта да седнете и да прекалите с количеството, погълната храна. Това ще доведе до тежест и дискомфорт. Не се отказвайте от вкусотиите, просто опитвайте умерено от всяка. Не мислете, че спестената закуска или обяд, могат да компенсират, калориите в празничната вечер.

Друг важен фактор е движението, спорта, физическата активност. Да! Дори и по празниците не бива да се забравя! И това съвсем не значи, че трябва да разчитате само на обикалянето по магазините, в търсенето на подходящите подаръци или въртенето около печката.

Препоръчително е да наблегнете на водата, която доста често предпочитаме да заменим с различни концентрати или безалкохолни напитки. Истината обаче е, че освен по-полезна за организма тя може и да е причината да чувствате глад. Ако организма ви е дехидратиран, то той изпраща погрешни сигнали.

Заложете на плодовете и салатите. Има голямо разнообразие, а и по този начин ще си дocтaвите, така нужните за зимния сезон витaмини. Ябълки, лимoни, пopтoĸaли, от които може да направите и цитронада. Успоредно с това ще натрупате доста по-малко калории.
Ето и нещо интересно и полезно да знаем. Патриша Плинър –  доктор в Университета в Торонто, е автор на проучване според което, когато човек се храни на маса, изяжда с 30% по-малко храна,  отколкото, ако се храни, докато е прав. Обяснението е, че една лека  храна, която консумираме в седнало положение, се възприема от мозъка, като по-пълноценно хранене и след това не изпитваме глад по-дълго време.

Затова, умерено и в уютна обстановка посрещнете предстоящите празници. Наслаждавайте се на отрупаната трапеза в добро настроение и с много танци.

Весели празници!

 

АВТОР: Велина Виткова