Правилно хранене на кучетата. Как да го постигнем?

Начало » Здраве » Правилно хранене на кучетата. Как да го постигнем?

Правилно хранене на кучетата. Как да го постигнем?Ако сте собственик на домашен любимец куче, най-вероятно сте се чудили не веднъж дали го храните правилно. Както за хората, така и за кучетата храната е много важна част от техния живот и това, което хапват им влияе пряко и непряко на здравословното състояние в дългосрочен план. Освен ако не сте ветеринар, вероятно имате доста въпроси по темата, които ще се постараем да ви отговорим в тази статия:

Колко храна трябва да давам на кучето си на ден?

Точното количество храна се определя спрямо специфичните нужди на всяко куче, но има общи препоръки. Ако купувате суха храна, опаковката може да ви помогне в определянето на правилната порция спрямо размера на вашето куче. Това е важно, защото храната е балансиран набор от елементи, от които кучето ви се нуждае. Натуралната храна за кучета от PetNetShop е най-добрия избор за вашето куче, тъй като е важно тя да съдържа естествени протеини от прясно месо, които ще го поддържат здраво и щастливо.

Ако кучето е много активно, препоръчителната порция храна може да бъде леко увеличена. Ако кучето е много, много мързеливо, храната трябва да се намали. Основното е, че теглото на кучето трябва да остане постоянно. При горещо време храната  може да бъде намалена, тъй като кучетата обикновено са летаргични и не се нуждаят от допълнително натоварване. През зимата кучето се нуждае от повече енергия и хранителни вещества.

Колко пъти на ден трябва да храня кучето си?

Малките кученца ядат постоянно и колкото си искат. Това вероятно е причината, дори когато пораснат, да изискват също толкова храна. Но не бива да се поддавате на сладки им очички. Колкото по-възрастно е кучето, толкова по-рядко трябва да бъде хранено:

2 месеца – 3-4 пъти на ден

3-6 месеца – 3 пъти на ден

6-12 месеца – 2 пъти на ден

1+ години – 1-2 пъти на ден

Как да разберете дали кучето се е наяло?

Кучетата не могат да усетят ситост както ние усещаме, и ще се хранят докато храната свърши.

Нормално е ако кучето поиска допълнително след хранене, но внимавайте с количеството тъй като може да доведе до затлъстяване. В случай, че кучето дрънка купичката си постоянно, това е знак за вас да му обърнете по-сериозно внимание. Или кучето наистина не яде достатъчно и трябва да увеличите порцията, или е време да отидете на ветеринар.

Кучето постоянно моли за храна. Гладно ли е?

Това дали вашето куче се моли за храна е въпрос на неговото възпитание и дресиране от ранна възраст. За разлика от котките, кучетата обикновено не могат да се почувстват сити и могат да ядат постоянно. Ако кучето постоянно иска храна, струва си да отидете на ветеринар, тъй като проблемът може да е свързан със здравето.

Струва ми се, че кучето е слабо. Има ли нужда от повече храна?

Първо разберете дали наистина е слабо. Хората имат свои собствени идеи за това как трябва да изглежда едно здраво и красиво куче. И тези идеи не винаги съответстват на физиологията на здравото животно. Талията трябва да се вижда при куче в добра форма. Ребрата не изпъкват, но лесно се усещат от ръката при поглаждане.

Може ли да се смесва суха и мокра храна?

Порцията суха храна е точно съобразена за определен размер куче. Същото важи и за мократа храна. Ако смесите двата вида, вече няма да можете да изчислите баланса. Кучето или ще получи по-малко от необходимите елементи, или ще ги получи в излишък. В резултат на това кучето е изложено на риск от недохранване или затлъстяване.

На второ място, стомахът на кучето смила различно сухата и мократа храна. Това изисква различно време и различни ензими. Ако всичко това попадне в стомаха едновременно, това заплашва от нарушаване на микрофлората и стабилното функциониране на стомашно-чревния тракт.

В PetNetShop може да намерите разнообразие от суха и мокра храна за кучета, както и лакомства, на които те няма да устоят.

Мога ли да дам храна на кучето от масата?

Обикновено на масата имаме солено, пържени, люти и сладки неща. Всичко това кучето не може да яде. Можете да дадете краставица или неподсладен плод. Зеленчуците са полезни за кучета.

Сладките неща изобщо не трябва да се дават на кучета. Особено торти и шоколадови бонбони. Шоколадът е отрова за кучетата в по-голямо количество. Разбира се, малко бонбони няма да навредят. Но ако безразсъдно сте забравили шоколадовото блокче на нощното си шкафче и сте отишли ​​на работа, може да има проблеми. Шоколадът съдържа теобромин, който действа върху сърцето и централната нервна система на кучетата. Най-опасен е тъмният шоколад с високо съдържание на теобромин. Ако кучето изяде голямо количество шоколад, това може да доведе до ужасни последици. Основните симптоми на отравяне са гадене, диария, хиперактивност, сърцебиене и нарушена координация.