Правила на служебния роман

Начало » Кариера » Правила на служебния роман

Къде другаде да потърсиш романтика, ако не на работното си място, особено ако работата ти отнема почти всичкото време? Служебните романи възникват от общи професионални интереси, от това, че работата ви задължава да сте постоянно един с друг и това е единственият начин да задоволите чисто човешката си потребност от ласка, близост, внимание.

Но нека си поговорим за проблемите, които почти винаги съпровождат една връзка на работното място.

Внимание – колеги!
Именно колегите могат да станат първата пречка за вашия роман. Методите за борба с “ужасното зло и страшната несправедливост” са разнообразни и изобретателни. Вие или вашият партньор може и да не пречите на никому с каквото и да е, но е такава вeлика съблазън да се попречи на вашето щастие. И за това ще ви се отделя всe повече внимание, ще ви се представят какви ли не косвени доказателства за това, как вашият избраник има някакви възможни отношения и с други жени във фирмата. Ще ви следят, ще ви ухажват, ще ви уговарят колко не си подхождате.
Спасението от намесата на колегите ви във вашите взаимоотношения е само едно – дискретност. С времето ще се уверите, че не е толкова трудно да я пазите. Не е истина, че не може да се скрие една връзка на работното място. Всеки има възможност за това, но не всеки има желание да го направи. Наистина е твърде съблазнително да покажете на колежките си, че именно вие сте избраната, но така самите вие поставяте в опасност взаимоотношенията си с вашия партньор.

Ако отношенията ви, обаче, са сериозни и искате да сте искрени със вашите колеги, трябва да се съобразите със следното:

Поддържайте еднакви и тактични отношения с колегите си, но на въпросите, отнасящи се до личния ви живот, е най-добре да отговаряте абстрактно: “въобще, аз смятам, че мъжът е длъжен…” или “да, по принцип не съм против това, което…” – без конкретни примери. Ако ви провокират с демонстрация на “осведоменост” – избягвайте откритите реакции. А най-добре се занимавайте с работата си, давайки си вид, че изобщо не разбирате за какво става въпрос.
Запомнете – колегите ви в такива моменти не се интересуват от работата изобщо, за тях единствено важни са провокациите им. Постарайте се да се въздържате от красноречиви и многозначителни погледи с вашия партньор, докато сте в офиса. Още по-малко допускайте мимолетни прегръдки – в края на краищата, за интимните ви преживявания си има друго време и място. Така само ще дадете на колегите си още поводи за приказки.
Знанието и догадката са две различни неща. Даже и да сте свободни и да имате формалното право да започнете роман с когото си пожелаете, най-добре не давайте точни указания. Защото ситуацията може да се приеме в по-различна светлина, отколкото сте я представили.

Разделени, но заедно
Да приключиш с подобен роман и да останеш на работа – това е дилема, която се изправя пред тези, които по каквато и да е причина са решили да прекратят връзката си с колега. Ако работата ви е нужна, харесвате я и нямате желание да я загубите, преди всичко трябва да поговорите с героя на вашия служебен роман и честно да му представите позицията си, особено, ако той ви е началник. Мъжете имат негласен кодекс на честта и ако сте готови да запазите тайната ви и най-важното – наистина сте готови да го направите в името на професионалното си бъдеще, имате реален шанс нещата да се развият в добра и за двама ви насока.

Ако обаче решите да прекратите отношенията без да се съобразите с мнението на досегашния си партньор, ще ви е необходимо да се подготвите за коментарите от страна на колегите ви мъже, тъй като вашият романен герой ще се обърне именно към тях за подкрепа. В такъв случай дайте на колегите си да разберат, че нарушават работата ви, като ви занимават с неща от личния ви живот. В никакъв случай, обаче, не бива да заемате позицията на жертва – това само ще подклади коментарите по ваш адрес и няма да ви създаде съюзници в създалата се ситуация. Догадките и недомлъвките няма да са от никакво значение, ако се представите като добър служител и нищо повече – само така може да запазите работата си.

Естествено ситуацията може да се развие и по друг сценарий: мъжът да реши да прекрати взаимоотношенията ви, а вие да сте все още влюбени. И при това не желаете да загубите и работата си. Често в такива случаи работата остава на заден план, защото ви е трудно да гледате как човекът, когото обичате минава покрай вас с равнодушен поглед. Тогава е най-добре да се постараете да се отдалечите временно от работното ви място – вземете отпуска, например. През това време ще можете да обмислите създалите се обстоятелства и е напълно възможно да преосмислите отношението си към работата ви. Ако се окаже, че тя е все така важна и желана за вас – връщайте се на работа. Преразглеждането на приоритетите ви няма да ви избави напълно от болката, но ще ви помогне да преоткриете други важни за вас неща. А когато след завръщането ви на работа отново видите вашия избраник може и сами да си се учудите защо сте страдали толкова по него и да установите, че сте имали напълно погрешни представи за него.