Постите: Кои храни ще ви дадат сила

Постите са не е само възможност да укрепите своя морален дух, но и сериозно изпитание за здравето. Още повече, че тяхното начало обикновено съвпада с ранната пролет и съпътстващата я авитаминоза. За да подкрепите тялото си по време на този труден период, може да се фокусирате върху долните пет полезни и вкусни постни продукти…

Бобът: Достойна алтернатива на месото

01bob - Постите: Кои храни ще ви дадат сила
Невероятно полезен и засищащ, боб е продуктът, към който трябва да се насочите, когато става въпрос за изключване на месото от менюто ви. Той съдържа рекордно количество лесно усвоими протеини и почти всички витамини и минерали, необходими на организма.
Бобът може да добавите в постните супи и салати, а може да го приготвите и като самостоятелно ястие. А ако искате да спестите време, може вместо суров, да вземете консервиран боб. По този начин, прескачайки етапите на накисване и варене, вие ще си приготвите желаното блюдо само за 15 минути.

Риба: Лек срещу леността

02riba - Постите: Кои храни ще ви дадат сила
Когато силите ви са на изчерпване, лекарите препоръчват да яде повече мазни сортове риба, защото те са богати на аминокиселини, които повишават работоспособността. Така че, в дните, в които рибата е разрешена, задължително я включвайте в менюто си.

Овесена каша: Гаранция за пълноценен живот

03ovesena kasha 500x350 - Постите: Кои храни ще ви дадат сила
Британците не напразно традиционно започват деня си с топла и ароматна овесена каша. Богата на сложни въглехидрати, тя по-добре, от каквото и да е друго, ободрява и дава дълготрайно усещане за ситост – много ценно в този период, през който от менюто са изключени животинските протеин. Овесената каша съдържа много калций и фосфор, а също и витамин В1, чийто дефицит причинява умора и слабост. За да не ви доскучее овесената каша, можете да експериментирате с добавките към нея: ябълки и канела, сушени кайсии и мед, наситнени лешници, орехи, сини сливи, банани, тиква – тя се съчетава с почти всички ядки и плодове.

Спанак: Оръжие срещу умората

04spanak - Постите: Кои храни ще ви дадат сила
Няма как до началото на Великденския пост, цитрусовите плодове вече да не са ви омръзнали напълно. Алтернативен източник на ценния витамин C, отговарящ за способността на организма да се справя с простуди и инфекции, може да намерите в спанака. В допълнение, той е изключително богат и на желязо – средство номер едно в борбата с умората.

Банани: Източник на енергия и добро настроение

05banani 500x313 - Постите: Кои храни ще ви дадат сила
Тези, които се притесняват от високата калоричност на бананите, по време на пост трябва да преосмислят своите убеждения. Съдържащата се в този плод захар се абсорбира бързо от организма и дава незабавен заряд от енергия. А високата концентрация на витамин В6 спомага за производството на серотонин – хормонът, отговорен за доброто настроение.