Постите: Кои храни ще ви дадат сила

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Постите: Кои храни ще ви дадат сила

Постите са не е само възможност да укрепите своя морален дух, но и сериозно изпитание за здравето. Още повече, че тяхното начало обикновено съвпада с ранната пролет и съпътстващата я авитаминоза. За да подкрепите тялото си по време на този труден период, може да се фокусирате върху долните пет полезни и вкусни постни продукти…

Бобът: Достойна алтернатива на месото

White Coco Beans
Невероятно полезен и засищащ, боб е продуктът, към който трябва да се насочите, когато става въпрос за изключване на месото от менюто ви. Той съдържа рекордно количество лесно усвоими протеини и почти всички витамини и минерали, необходими на организма.
Бобът може да добавите в постните супи и салати, а може да го приготвите и като самостоятелно ястие. А ако искате да спестите време, може вместо суров, да вземете консервиран боб. По този начин, прескачайки етапите на накисване и варене, вие ще си приготвите желаното блюдо само за 15 минути.

Риба: Лек срещу леността

02riba
Когато силите ви са на изчерпване, лекарите препоръчват да яде повече мазни сортове риба, защото те са богати на аминокиселини, които повишават работоспособността. Така че, в дните, в които рибата е разрешена, задължително я включвайте в менюто си.

Овесена каша: Гаранция за пълноценен живот

Bowl of Cooked Oatmeal, Organic Berries and Milk on Wooden Table
Британците не напразно традиционно започват деня си с топла и ароматна овесена каша. Богата на сложни въглехидрати, тя по-добре, от каквото и да е друго, ободрява и дава дълготрайно усещане за ситост – много ценно в този период, през който от менюто са изключени животинските протеин. Овесената каша съдържа много калций и фосфор, а също и витамин В1, чийто дефицит причинява умора и слабост. За да не ви доскучее овесената каша, можете да експериментирате с добавките към нея: ябълки и канела, сушени кайсии и мед, наситнени лешници, орехи, сини сливи, банани, тиква – тя се съчетава с почти всички ядки и плодове.

Спанак: Оръжие срещу умората

04spanak
Няма как до началото на Великденския пост, цитрусовите плодове вече да не са ви омръзнали напълно. Алтернативен източник на ценния витамин C, отговарящ за способността на организма да се справя с простуди и инфекции, може да намерите в спанака. В допълнение, той е изключително богат и на желязо – средство номер едно в борбата с умората.

Банани: Източник на енергия и добро настроение

© Copyright 2012 CorbisCorporation
Тези, които се притесняват от високата калоричност на бананите, по време на пост трябва да преосмислят своите убеждения. Съдържащата се в този плод захар се абсорбира бързо от организма и дава незабавен заряд от енергия. А високата концентрация на витамин В6 спомага за производството на серотонин – хормонът, отговорен за доброто настроение.