Ползите от различните видове зеле

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » Ползите от различните видове зеле

Зеле

Ползите от различните видове зеле
За ползите от зелето може да се пишат оди. То съдържа много аскорбинова киселина и витамини от група B, които са полезни за нервната система. Също така, съдържа и витамин U, който предотвратява образуването на стомашни язви и язви на дванадесетопръстника, витамин РР, каротин, минерали, включително калий, който подпомага извеждането на излишната течност от организма. Холинът в състава му предотвратява появата на множествена склероза. Поради ниското съдържание на въглехидрати, зелето е ” добър приятел” на всички онези, които искат да намалят теглото си. Пресният сок от зеле се използва за лечение на пептична язва, запек и хроничен гастрит.
Зелето може да бъде съхранявано дълго време. То може да се соли и маринова. Основното качество на киселото зеле е, че през цялата зима, то е отличен източник на витамин С.

Цветно зеле (карфиол)

Ползите от различните видове зеле
По съдържание на протеини и витамин С карфиолът превъзхожда 2 пъти зелето. А богато разнообразие от витамини, макро- и микроелементи, го прави един от незаменимите диетични хранителни продукти. Също така, карфиолът притежава и ценни лечебни свойства. Поради факта, че той съдържа много по-малко фибри, отколкото зелето, се преработва по-бързо и е по-лесен за усвояване от организма. За това е и особено препоръчителен за деца и хора, страдащи от стомашно-чревни заболявания. Между другото, бульонът от цветно зеле е не по-малко полезен и хранителен от пилешкия.
Наличието на зелени листа около кочана на цветното зеле е показател за неговата свежест. Тъмните петна показват, че то е започнало да се разваля (те задължително трябва да се отстранят). Можете да го съхранявате в хладилника 7-10 дни при температура от 0° C.

Червено зеле

3cherveno_zele
В този вид зеле може и да не е толкова сочен, като останалите, но съдържа повече каротин, калций, калий и фосфор. Освен това в него има и вещество, наречено цианидин, което оказва благотворно влияние върху сърцето и укрепва сърдечно-съдовата система. Също така е доказано, че сокът от червено зеле унищожава туберкулозните клетки.
Червеното зеле също може да се съхранява дълго време. Най-често се употребява в свежо и мариновано състояние.

Брюкселско зеле

Ползите от различните видове зеле
В малките зелени зелчици на брюкселско зеле е концентриран цял боен арсенал от витамини, минерали, аминокиселини и ензими. Аскорбиновата киселина в него е дори повече, отколкото в лимоните и портокалите. Освен това, то има анти-канцерогенни свойства и е изключително полезно при сърдечно-съдови заболявания и диабет.

Броколи

5brokoli
Прилича на цветното зеле, но е с ярко зелен цвят. Броколито е богато на лесни за усвояване от организма растителни протеини и на вещества, които намаляват нивото на холестерола в кръвта. По съдържание на протеин то превъзхожда спанака, сладката царевица и аспержите, а незаменимите аминокиселини в него са не по-малко от тези, които се съдържат в белтъка на кокошите яйца. Броколито съдържа 50 пъти повече каротин от карфиола. Този ценен вид зеле притежава противораков, успокояващ и слабителен ефект. Съдържащите се в него вещества, участват в образуването на кръвните клетки. Консумацията му е особено препоръчителна за деца, бременни жени и хора със отслабена имунна система. Броколито помага на организма и в борбата със стреса.

Китайско зеле

6kitaisko_zele
Отличава се от другите сортове зеле по липсата на стъбло. Външният му вид наподобява маруля, вместо която и много често се използва. От цялото семейство китайското зеле е най-сочно. Друго негово предимство е, че може да запази вкусовите си качества и ценните си съставки през цялата зима. Така че, вече знаете къде да търсите витамини през студените зимни дни.
Смята се, че китайското зеле е незаменим помощник при профилактиката на болести на сърдечно-съдовата система, стомаха и червата. Също така, то е и истински източник на дълголетие, тъй като в него се съдържа значително количество лизин, а това е незаменима аминокиселина, която пречиства кръвта и едновременно с това повишава имунитета на организма.

Алабаш

7alabash
На пръв поглед е трудно да разберете, че този зеленчук е роднина на зелето. Той по-скоро прилича на голяма бледо зелена или лилава ряпа.
Поради високото съдържание на витамин С, наричат алабаша северен лимон. В него се съдържат и много калций и калий. Така че, ако редовно консумирате алабаш, той ще ви помогне да намалите кръвното си налягане и ще укрепи сърцето ви.
На хладно алабашът може да се съхранява 7-10 дни.