Ползите от масажа

Начало » Здраве » Ползите от масажа

masajКато цяло хората, които използват масаж за обща релаксация и благосъстояние или за справяне с конкретни оплаквания, като болка или ограничен обхват на движение, имат напредък в борбата с тях. Изследванията показват, че масажната терапия може да допринесе за справяне с тези проблеми.

 

Някои от общите ползи при терапия с масаж може да включват:

• Физическа релаксация
• Подобрена циркулация, която подхранва клетките и подобрява елиминиране на ненужните вещества от организма
• Облекчение при стегнати мускули и други болки и страдания
• Освобождаване при притискане на нерв
• По-голяма гъвкавост и обхват на движение
• Засилен прилив на енергия и жизненост
• Някои клинични стилове могат да лекува белези, както и проблемни сухожилия и други.

Масажната терапия може да помогне на тялото по много начини. Масажа може да отпусне мускулната тъкан, което може да доведе до намаляване на притискане на нерви и да увеличи обхвата на движение. Това може да доведе до намаляване на болката и подобряване на функциите на цялото тяло.

Тази терапия може да подобри кръвообращението, което повишава доставката на кислород и хранителни вещества до мускулните клетки и помага за премахване на отпадъчни вещества. Тези ефекти на масажа могат да имат полза при лечението на някои възпалителни състояния като артрит или оток (прекомерно натрупване на течност в тъканите на тялото, което може да се намали с помощта на ръчно лимфен дренаж).

Масажната терапия се смята също, че осигурява релаксация, което понижава сърдечната честота, дихателната честота и кръвното налягане; стимулира имунната система; и обикновено намалява стреса.

Ето информация, която можете да използвате, за да решите кой вид масаж ще работи най-добре за вас.

Преди да решите кой масажен стил е най-добър за вас, вие трябва да си зададете въпрос. Смятате ли, че просто искате масаж за релаксация и стрес контрол? Или ви е необходимо облекчаване на симптомите или помощ с определено здравословно състояние? Преди да резервирате масаж, нека терапевта знае това, което търсите.

Това, което следва е списък на някои от най-популярните стилове масажни терапии.

Шведски масаж
Най-често срещаният тип масаж е шведския. Този масаж включва твърди, но нежни движения. Той е проектиран специално за подобряване на кръвообращението и притока на кръв към големите мускулни групи. Това се комбинира с движение на ставите. Чрез облекчаване на напрежението в мускулите, шведската терапия може да бъде едновременно релаксиращо и тонизиращо средство. И това може да помогне дори след контузия.

Невромускулна масажна терапия
Невромускулна терапия е форма на манипулация на меките тъкани, което има за цел да премахне основните причини за хронична болка, свързани с мускулната и нервната система.

Дълбокотъканен масаж
За този вид масаж се използват бавни движения, които фокусират натиск върху слоеве на мускулите, сухожилията или други тъкани, дълбоко под вашата кожа . Въпреки, че е по-малко ритмичен, отколкото други видове масаж, дълбокотъканния масаж може да бъде доста терапевтичен. Ползите от този вид масаж са – облекчаване на хронични модели на напрежение и помощ при мускулни травми, като и при навяхване.

Китайски точков масаж
Масажът се прилага върху част от гърба ( долния край на лопатките ), раменете, мишниците, лицето, врата и окосмена част на главата. Техниките, които се използват имат за цел да отпуснат организма и премахнат главоболието и стреса. Китайският точков масаж действа изключително добре при главоболие и умора, скованост и болки във гърба, врата и раменете, шипове, шийни дискови хернии, неврози и невралгии, хипертония, нарушения на слуха и равновесието и други.

Спортен Масаж
Разработен, за да помогне при проблеми с мускулни системи, използвани за даден спорт. Спортният масаж използва различни подходи, за да помогне на атлетите в борбата с травмите – преди, по време или след спортни събития. Може да го използвате за насърчаване на гъвкавостта и за предотвратяване на наранявания.

Шиацу масаж
В японския език, шиацу означава “натиск с пръст.” За шиацу масажът, терапевтът използва разнообразен, ритмичен натиск върху определени точки на тялото. Тези точки се наричат акупресурни точки и се смятат за важни за потока на жизнената енергия на организма, наречена Чи. Поддръжниците казват, че шиацу масажът може да помогне за облекчаване на болката в тези акупресурни точки.

Тайландски масаж
По време на тайландски масаж, терапевтът използва неговото или нейното тяло, за да премести клиента в различни позиции. Този вид масаж включва свиване на мускулите, мобилизация на ставите, и акупресура.

Хавайски масаж
За този вид масаж, терапевта използва затоплени камъни върху определени части на тялото, като акупресурни точки. Камъните могат да бъдат използвани както като инструменти за масаж или временно да се оставят на място. Използва се заедно с други техники за масаж. Горещите камъни могат да бъдат доста успокояващи и релаксиращи, тъй като те предават топлина дълбоко в тялото.