Ползата от кърменето

Начало » Родители » Майчинство » Ползата от кърменето

Ползата от кърменетоДнес се водят много спорове около кърменето. И мнозина вярват, че заместителите на майчиното мляко са добра алтернатива. Но дали наистина е така? Нека видим, каква е всъщност ползата от кърменето?
Истината е, че в кърмата се съдържат толкова много полезни елементи, че никоя изкуствено създадена смес не е в състояние да се съревновава с нея. А това е така, защото във всеки един етап от развитието на бебето тя е много различна: например, млякото на майката на новородено е различно от млякото на майка, чието бебе е вече на шест месеца. Все пак, нуждите на детето се променящите с развитието му. В допълнение към веществата, които се формират в зависимост от обстоятелствата, кърмата е богата и на някои не променящи се съставки: вода, белтъчини, въглехидрати, мазнини, имунни фактори, витамини, минерали и микроелементи.

Вода
85% от състава на млякото е вода. Това не е такава вода, която се продава в бутилки – нейната структура е донякъде различни. Обикновената вода обикновено се натрупва в междуклетъчното пространство, в резултат на което ние можем да се справяме с познатия ни живот. А водата от майчиното мляко се усвоява без остатъци.

Протеини
В майчиното мляко съдържание на протеин варира от 1-1,5%. В сравнение с кравето мляко, например, това количество ще ни се стори не достатъчно.
Тези протеини, както и водата, се различават по състав от обичайните. Те се състоят от албумин и глобулин, които се усвояват добре в организма и лесно се преработват. Млякото е богато и на такива елементи като таурин, който е необходим за развитието на централната нервна система.

Въглехидрати
Основният въглехидрат в майчиното мляко е лактозата. Тя е в състояние да осигурят на бебето необходимата му енергия. Благодарение на лактозата в организма се усвояват калцият и желязото. В млякото се съдържат и такива  въглехидрати, като фруктоза, галактоза, олигозахароза.

Мазнини
Съдържанието на мазнини в майчиното мляко е около 2-4%. В състава на кърмата влизат и важни мастни киселини като арахидонова и линоленова. От тях зависи синтезът на веществата, които подобряват храносмилането и съзряването на централната нервна система.

Имунни фактори
Нашето тяло непрекъснато произвежда антитела, тъй като вирусите и бактериите ни атакуват постоянно. Разбира се, тези антитела попадат и в майчиното мляко. И консумирайки ги, бебето защитава имунната си система. Но по-важното е, че майчиното мляко допринася за формирането на собствена имунна система от детето.