Подходящи храни за костите

Начало » Здраве » Подходящи храни за костите

podhodqshti-hraniКои храни са най-полезни за костите? Как може да предотвратим остеопорозата? Не ви се вярва? Тогава прочетете това!

Без костната система няма да сме това, което наистина сме – изправени и усъвършенствани гръбначни индивиди. Ако нямаме кости, няма да бъдем нищо друго освен купчина месо. Една от най – твърдите части на човешкото тяло са именно костите. Но колкото и твърди да са те, също страдат от процеса на времето и също са досегаеми. Все пак нищо не е вечно. Костите могат да станат чупливи и крехки от редица неща и обстоятелства. Много са нещата, които ги увреждат.

Хубавото е, че донякъде може да предотвратим това, но е нужно старание. Някои хранителни вещества имат благоприятно въздействие върху костната система. Тя може да функционира по-дълго в нормалното си състояние.
Тук стигаме до въпроса кои храни все пак могат да ни помогнат. Как костите ни да бъдат по-здрави? Как може да живеем нормално и без болка по-дълго време?

С напредване на възрастта, доста често плътността на костите намалява. Понякога дори и при не толкова напреднала възраст. Така се появява остеопорозата. Доста често този процес вече е започнал в по-млада възраст и се проявява едва след време. Тогава вече е във фаза, която е по-изявена.
Костите са с изтънена маса при остеопорозата и могат много по-лесно да се чупят. Костната плътност все пак може да се подобри. Вижте кои храни биха ви помогнали за това:

Сушените сливи
Едно английско изследване доказва, че този плод може да спре загубата ви на вещество в костите и едновременно с това да увеличи плътността им. С това се предотвратяват фрактурите, които понякога са сериозни и които остеопорозата причинява. Сушените сливи съдържат и антиоксиданти, които регенерират тъканта на костите. Високото съдържание на витамин  К, подобрява баланса на калций в костите.

Освен плодове и спанакът е една от храните, които трябва да ядете. Той също съдържа витамин К и то в големи количества. Този витамин намалява риска
от фрактури най-често на бедрената кост, както и при падания, но и различни други наранявания. Достатъчната доза витамин К се съдържа само в една чаша спанак. Той съдържа и редица други полезни вещества – витамин С, желязо, магнезий, калций.

Сардини
Те също  са много богати мастни киселини – омега 3. Те помагат за  забавянето на костната маса. Сред най- важните вещества, с които се хранят клетките са именно мазнините. Костите са по-здрави с приемането на полезни мазнини. Други полезни вещества, които се съдържат в сардините са калций, витамин Д, фосфор. Те също играят огромна роля, за да е здрава костната система.

Ядки
В ядките се съдържат много важни за костите вещества – калций, магнезий, калий, витамин В6, омега-3 мастни киселини. Най-много от тези вещества се съдържат в шамфъстък и бадем

Червеният  грейпфрут
Това е един от плодовете, който съдържа огромни количества витамини, както и най-важният витамин С. Той помага синтезирането на колаген.А както всички знаем, колагенът е 90% от костната ни маса. Необходимото количество на ден е 120 % и червеният грейпфрут може да го достави. Яжте колкото се може повече от този плод. Други източници на най-важния витамин С са брюкселското зеле, ягодите, ананаса, портокалите, лимоните, броколите, мандарините, чушките и други.