Подробности около избора на едно жилище, което ще се превърне в дом

Начало » За дома » Подробности около избора на едно жилище, което ще се превърне в дом

01Ако се оглеждаш за ново местенце за живеене, то е повече от ясно, че трябва да те поздравим. Със сигурност си направила голяма крачка, независимо какво точно провокира целта ти. Решението за покупка на апартамент само по себе си обаче, води до много други малки решения. В същност, както всяко нещо в живота. Поеми дълбоко дъх и да започнем с офертите на пазара.
Ако нямаш възможност да наемеш добър брокер, то трябва да си наясно с рисковете, които крие покупката на имоти – особено, ако си решила да се оглеждаш за ново жилище от типа „на зелено”. В момента, не е най-подходящото време за подобна инициатива. При всички положения, най-добрият вариант остава сътрудничеството с професионален брокер, въпреки че доста хора искат да избегнат този разход. Истината обаче е, че така или иначе, тези 2 до 4 % от стойността на сделката, която ще сключиш накрая, ще са включени в пазарната цена на обект, избран самостоятелно. Добрият брокер ще успее да свали от именно тази цена толкова, че да осигури собствената комисионна плюс възможност да си позволиш извънредна покупка на нещо средно между дрешник и гараж за новия апартамент. В най-добрия случай – и двете.
Трябва да имаш предвид, обаче, няколко основни момента около намирането на добрия съветник за покупка на жилище.
На първо място, винаги се оглеждай за човек с персонален подход, но – който не прекалява с намесата в личното пространство. Важно е брокерът ти да се интересува от въпроси, като семейно положение, район, в който работиш, приоритети в личен план. Но само до толкова, до колкото това ще го ориентира за желанията ти, свързани с новия дом. Останалото, ще се подразбере в процеса на работа – колко членове на семейството ще се настанят в бъдещия дом, как предпочиташ да се придвижваш в града, какво отговаря на характера и нуждите ти – нов малък апартамент в покрайнините на града с изглед към планината и свеж въздух или стара, масивна кооперация в центъра за едно динамично, градско момиче.
Избери го сякаш се оглеждаш в него. Неее, не смених темата и не – не говоря за търсене на идеалната половинка, все още купуваме жилище, моля за концентрация. Ако си спокоен и весел човек, не позволявай агенцията, с която решиш да работиш, да ти натресе еквивалента в продажбите на Магаренцето Йори (онзи, вечно депресираният). От друга страна, ако ти е писнало от ежедневните принудени усмивки в офиса и непрекъснатите разговори, на никого не трябва да се позволява да те натоварва допълнително. Търси точния човек, колкото дълго е нужно. И пак – не, не правя асоциации. Може би само малко. Аналогично, прецени с колко време и желание за огледи разполагаш и действай – някои предпочитат да виждат само онова, което си заслужава. Други, са склонни на по-големи компромиси и не искат да пропускат нищо. Трети пък , просто са нерешителни и гледат само така, за всеки случай. Нашият съвет – намери баланса, изпробвайки всичко.
Какво всъщност те улеснява? Постави ясни критерии, включително – за процеса на търсене на подходящото жилище. Брокерът би могъл да те улесни доста по въпроси около придвижването между обекти и комуникацията между двама ви. Избери точния тон – обсъждане на предложения по e-mail, телефон или на среща; подробна информация за предимствата на жилището – предварително или в хода на обиколката; и прочее – не се притеснявай да имаш изисквания. Заслужила си го. Докато формулираш идеите си за параметрите на жилището, обмисли за последно това как се виждаш в него след една, две или колкото е възможно да планираш години – въпреки че сме сигурни, че щом си стигнала до тук, вече си пределно наясно със себе си.
В началото бе словото. Най-пълноценно впечатление за успеха на „връзката” ти с брокера, ще добиеш в хода на самите огледи. Много е важно да говорите по между си, за да си спестиш бъдещи грешки и излишни разходки, предизвикани от недоизказано мнение. Освен това, увери се, че брокерът ти спазва няколко основни линии в разказа си за съответния обект: година на начало на строеж / година на приключване; населен или не е обектът; начин на отопление; вид на строежа (панел, тухла, ЕПК, други материали); изложение (за предпочитане, да липсва северното, но тук – не ти се бъркаме); такси, налични в комплексите от затворен тип.
И не на последно място, пожелаваме и на теб, и на брокера ти достатъчно търпение, за да направиш оптимален избор. И ако дори, след като отчетеш всички възможни страни на процеса и покупката на жилище е вече факт, но почувстваш неудовлетворение или неувереност от решението, не се притеснявай. Не си нито първата, нито последната – както казват някои популярни мъдреци на нашето време*: бихме били толкова щастливи с това, което нямаме. Просто сме програмирани така, винаги да се стремим към нещо повече и повече от това, което имаме. Така че, спомни си тази идея, включително и следващият път, когато си купиш мечтана дрешка, а в къщи вече те отегчава. Или при който и да е друг случай на неудовлетворение – спомни си какво имаш всъщност и идеята, че то е твое, постигнала си го с труд и старание. Не губи посока и вдъхновение, твоите придобивки са отражение на теб самата – уникални!

*Ерих Фром, американско-немски философ и психоаналитик, перефразиран от Хорхе Букай –
аржентински писател и психотерапевт.

Изпратено от Силвия Димова