Подово покритие за кухнята

Начало » За дома » Интериор » Подово покритие за кухнята

Подово покритие за кухнятаКухнята е най-използваното помещение в дома. Именно това е причината, повърхностите в нея – най-вече подът, да се износват по-бързо, от тези в другите стаи. Разбира се, много производители се стремят да създадат и да предлагат подови настилки, които да отговарят на всички възможни изисквания и интериорни решения в съвременното кухненско обзавеждане. Накратко ще ви представим някои от най-използваните при проектирането на кухненския дизайн подови покрития.

Ламинат
Ламинатът е лесен за поставяне и не изисква специални грижи. Единственият му недостатък е, че при механични повреди (пукнатини, драскотини), той започва да пропуска течностите, и в следствие на това подът се поврежда още повече. Въпреки това, съвременният ламининар паркет може да ви служи дълго време, ако сте внимателни с него и полагате необходимите грижи.

Плочки
Плочките са една изключително добра алтернатива за кухненския ви под. Обикновено, за тази цел се използват фаянсови или теракотени плочки. Те се почистват лесно и са трайни (особено, ако сте се спрели на дебели плочи). Разнообразието в дизайна, цвета и размера им ще ви помогне да придадете на кухнята си желания от вас облик и уют.

Коркови плочки и бамбук
Ако вашата кухня е проектирана в азиатски стил, то коркът и бамбукът ще ви помогнат да завършите напълно екзотичната тема. Корковите плочки и подовото покритие от бамбук са това, което “сродява” ламината и фаянсовите плочки: корковото подово покритие ви дава същото усещане за мекота, като ламинирания паркет, и притежава непромокаеми свойства, не по-лоши от тези на фаянса. За разлика от равната, гладка повърхност на ламината, коркът има ясно изразена структура. Същото може да се каже и по отношение на бамбуковото покритие.

Преди да се захванете с проектирането на пода във вашата кухня и да започнете да сравнявате различните материали, имайте в предвид, че естетиката е само един от аспектите, на които трябва да обърнете внимание. Не забравяйте за такива фактори като комфорт, трайност, стойност и необходими грижи, които ще изисква новото подово покритие.

Вижте още и:

arrow Идеи за дизайн на кухнята

arrow Как да се грижим за подовите покрития.