Подготовка на стайните растения за лятото

Начало » За дома » Грижи за дома » Подготовка на стайните растения за лятото

Подготовка на стайните растения за лятотоСвежи и цъфтящи за лятото трябва да сте не само вие, но и вашите стайни растения. Как да постигнете това ли? Предлагаме ви 5 полезни процедури, които ще освежат зелените обитатели на вашия дом и ще ги подготвят за предстоящия топъл и слънчев сезон.

1. Освежаващ душ
През дългата зима растенията се покриват с дебел слой прах, дори и когато ги пръскате редовно. А прахът запушва порите по листата и прекъсва нормалното “дишане” на цветята. В резултат на това, растението може не само да повехне, но дори и листата му да окапят. За да избегнете това, избършете листата с влажна кърпа, а още по-добре ще е, ако “организирате” за вашите зелени приятели един освежаващ душ. Поставете саксиите в банята, пуснете водата със стайна температура и нагласете струята на душа така, че да не начупите крехките листа и стебла. След това полейте растенията обилно с вода. Оставете водата да се оттече в чинийката под саксията (ако е необходимо отстранете излишната вода) и поставете освежените цветя отново на перваза на прозореца.
Не е необходимо да миете растенията с “кадифени” листа, като теменужките и мушкатото. Не е препоръчително дори и пръскането им с вода, тъй като те не понасят висока влажност – водните процедури може да доведат до загниване на листата им.

2. Размножаване
Ако искате да подновите старо и станало не красиво растение или да разделите прекомерно разраснал се храст, най-доброто време да направите това е пролетта и началото на лятото, преди началото на активния растеж. Но има различни методи на размножаване – луковици, изрезки, мустаци, разделяне на коренища и др. Така че, преди да се захванете с тази задача проучете предпочитанията на вашите зелени домашни любимци. А за да избегнете разочарованието от загубено любимо цвете –  засаждайте по няколко издънки.

3. Пресаждане
Повечето растения трябва да се пресаждат веднъж на всеки две години, тъй като почвата, в която се съдържат всички необходими хранителни вещества за растежа и развитието им, с времето се изтощава. И вашите стайни растения започват да “гладуват”. Пресаждането е препоръчително и в тези случаи, когато растението е все още в пластмасовата саксия, в която сте го купили преди месеци, както и когато саксията е вече прекалено малка.
Не всички цветя, обаче обичат пресаждането: амарилисът, например, цъфти само в тясна саксия, а сансевиерата може да расте в една саксия в продължение на много години, докато съдът не се пръсне.

4. Торене
Дори и цветята, които не се нуждаят от пресаждане, имат нужда от пролетно торене, за да растат и цъфтят повече. Във всеки цветарски магазин се продава тор за стайни растения – обикновено в течна форма. Тя се разтваря във вода (в съотношение, посочено на етикета) и с разтвора се поливат цветята.
Друг вид торене е смяната на най-горния слой на почвата в саксията с по-свежа, а следователно и по-хранителна. Тази процедура се препоръчва най-вече за големи растения, които остават в една и съща саксия в продължение на много години.

5. Въздушни бани
Нито едно цвете няма да се откаже от почивка на чист въздух. Така че, без да се колебаете, изкарайте стайните си растения на балкона за лятото. Просто бъдете внимателни нито едно растение да не е изложено на преки слънчеви лъчи, за да не изгорят листата му.
И още една опасност – остъклена тераса на слънчева страна. По обед тя се превръща в истинска сауна, а топлият и сух въздух може да създаде на вашите растения големи неприятности.
Ако още не сте си купили пулверизатор за пръскане на цветя, то задължително го направете преди настъпването на горещите летни дни. Много растения трудно понасят сухия въздух, за това през лятото трябва да ги пръскате най-малко два пъти на ден.