Подготовка за Нова година: Предпразнични грижи за краката

Начало » Външен вид » Козметика » Подготовка за Нова година: Предпразнични грижи за краката

Подготовка за Нова година: Предпразнични грижи за кракатаДо Нова година остава толкова малко врече, а трябва да се свършат толкова много неща: да се избере тоалет, да се посети салон за красота и още какво ли не… А освен това, трябва да ходите на работа и да се грижите да дома и семейството си. И всичко това на крак. В резултат на това краката ви са уморени и натежали. Какво да правите?

За да се справите с умората и болките в краката, може да ви помогнат следните мерки:
– Когато се приберете вечер у дома, заемете удобно хоризонтално положение, повдигнете краката си и ги облегнете на стената при максимално най-голям ъгли. Десет минути са достатъчни, за да се “оттече” кръвта, което ще доведе до частично снемане на умората и вие ще почувствате прилив на жизненост и сила.
– Не повече от десет минути ще ви отнеме и контрастна вана за краката ви. Пригответе два съда с топла и студена вода. Отпуснете краката си в топлата вода за една-две минути, след това в студената за 15-20 секунди. Повторете тази процедура 3-4 пъти. След това подсушете краката си и си обуйте меки чорапи.
– Добър ефект върху уморените крака има и топлата билкова вана. В дълбок съд с топла вода добавете 3 с.л. екстракт от хвойна и 2 с.л. морска сол. Отпуснете краката си в съда за 5-10 минути.

Масаж на краката
Наистина вълшебен ободряващ ефект има масажът на краката с маслен балсам, който се приготвя много лесно. Смесете 100 гр зехтин, 40 гр сусамово олио и 10 гр витамин А. Правете този масаж вечер, след като сте направили топла содена вана.
Първо нанесете балсама на стъпалата, след което ги размачкайте леко с пръстите на ръцете. След това, като започнете от коляното, масажирайте краката си надолу и нагоре с малки кръгови движения на палците.
Следват дълбоки движение по свода на стъпалото към пръстите на краката. Внимателно разклатете и издърпайте всеки пръст. Накрая направете лек масаж по цялата дължина на краката.
Обуйте си памучни чорапи и легнете да си починете. Ще почувствате как краката ви се съживяват, а с тях и цялото ви тяло се отървава от натрупаната през деня умора.

Тренировка за краката

Много полезна (особено, ако носите обувки с токчета) е ежедневната тренировка за краката, която трябва да правите сутрин.
Още преди да станете от леглото, легнете по гръб и започнете да отпускате и повдигате стъпалата си от глезените – повторете 50-60 пъти. След това, започнете да разтваряте стъпала на страни – направете още толкова повторения. След като приключите, за няколко минути сгъвайте пръстите на краката си един по един, като че ли броите.
В същото положение сгънете колена и започнете да повдигате пети – може една по една, може и двете едновременно. Повторете 40-50 пъти.
Отново изпънете крака и ги разтворете на ширината на раменете. Стегнете мускулите максимално и започнете да затваряте крака. Повторете 10-15 пъти.
Станете от легло и продължете с тренировката. Допрете пръстите на краката и разтворете пети. Сложете ръце на кръста. Повдигнете се на пръсти, като едновременно с това вдигнете ръце нагоре и вдишате. След това се отпуснете на пети, спуснете ръце и издишайте. Повторете 10 пъти.
Застанете изправени и съберете стъпала. Повдигнете се на пръсти, след което започнете да се спускате бавно, докато не стъпнете на цяло стъпало. Повторете 10-20 пъти.
Полезни са и клековете на пръсти. Докато клякате, изпъвайте ръце напред.
В продължение на 5 минути ходете на външната страна на стъпалата.
Скокове на място са полезни не само за краката ви, но и за сърдечно-съдовата ви система. Правете поне по 30 скока на тренировка.