Подготовка за бременността

Начало » Родители » Бременност » Подготовка за бременността

За да ви помогне при зачеването на вашето бебе,  ZaNeya.com ви предоставя калкулатор за изчисляване на дните на вашата овулация!

[ovulation-predictor]

1

Многовековната народна мъдрост, а в днешно време и безпристрастната наука са стигнали до извода, че на любящите съпрузи много по-често им се раждат здрави деца. От гледна точка на физиологията това може да се обясни с любовта, която поражда положителни емоции, които от своя страна благоприятстват развитието на плода. Все пак, ако сте решили да създадете семейство или да допълните семейството си с още един член, е добре да последвате следния много важен съвет: първо проверете здравословното си състояние – както вашето, така и на вашия партньор! В това няма нищо лошо и осъдително! Все пак става въпрос за здравето на ВАШЕТО бъдещо дете!
Може би на всички бъдещи родители им се иска децата им да наследят само най-добрите им качества. Разбира се, в това тяхно желание няма нищо странно и неразбираемо, но само то не е достатъчно. Добре би било, ако започнете подготовката за бъдещата си бременност, като разучите здравословното състояние на предците си – има ли във вашето семейство и в семейството на вашия партньор повтарящи се от поколение на поколение заболявания, физически недостатъци, психически разстройства и др.
Следващата стъпка, която трябва да предприемете, е да си направите обстоен медицински преглед. Започнете с посещение при гинеколог и не пестете пари, за да си направите всички необходими изследвания, идентифициращи болестотворни патогени и предавани по полов път болести. Имайте в предвид, че голяма част от спонтанните аборти и преждевременните раждания са резултат от такива коварни и в същото време, почти невидими инфекции, като хламидии, херпес, цитомегаловирусна инфекция и други.
След подробните изследвания на матката и околните детеродни органи, посетете личния си лекар. Профилактичното лечение и установяването на всички възможни здравословни проблеми, могат значително да ви облекчат по време на бременността и раждането. Освен това, личният ви лекар трябва да провери дали всички правени ви до момента ваксинации все още действат – особено внимание трябва да се обърне на тези за варицела и рубеола. Ако не сте ги преболедували като дете, то е най-добре да се ваксинирате няколко месеца преди да забременеете.
Задължително е да посетите и зъболекар. Защото ако по време на бременността ви възникнат проблеми със зъбите, лечението им ще бъде много по-трудно, дори и само защото в този период не можете да си направите рентгенови снимки.
Ако имате прогресивно късогледство или други проблеми със зрението, консултацията с офталмолог е задължителна. Именно от неговите изследвания ще зависи определянето на начина, по който ще родите: самостоятелно или чрез цезарово сечение.
Но укрепването на физическото ви здраве като бъдеща майка, е само едната страна на монетата. Преди бременността не по-малко полезна е и психологическа подготовка на всички останали членове на семейството. Помнете, че животът на малкия човек започва не от раждането му, а от момента на неговото зачеване. На възраст от няколко седмици бебето е способно да чува и да различава спокойните от конфликтните ситуации в семейството. Ето защо от дружелюбността и разбирането на хората, живеещи с бременна жена до голяма степен зависят характерът и здравето на нероденото дете.

2 Направете всичко възможно по време на бременността си да забравите за пушенето, защото много често то води до ниско тегло на новороденото, повишава риска от спонтанен аборт и се отразява на умствените способности на детето. Същото важи и за употребата на алкохол. Стресът, преумората и продължителното стоене на крака също може да повлияят зле както на способността да забременеете, така и на протичането на бременността ви.
По време на бременността се опитайте максимално да ограничите контакта си с други хора, тъй като имунитетът ви работи с двойно натоварване. Това е причина да сте по-податливи на инфекциозни и, преди всичко, на простудни заболявания.
Освен ограниченията в контактите, е желателно да внимавате и при употребата на любимите ви лакомства и деликатеси. Старайте се да контролирате теглото си, като похапвате повече плодове и зеленчуци и рязко намалите консумацията на сладкиши, сол и тестени продукти. Всичките ви временни гастрономически лишения ще бъдат компенсирани от щастието, че сте родили здраво и силно бебе.
От особена важност по време на цялата ви бременност са постоянните консултации със специалист. Сега има много начини за проследяване не само здравето на бременните жени, но и на здравето и дори на поведението на ембриона.
Надяваме се с настоящата статия да сме ви били полезни и да сме ви помогнали да разберете, че доброто здраве на вашето бъдещо бебе няма да дойда като подарък от съдбата! То зависи от вас – от вашата подготовка за този важен момент от живота ви, от вашето желание детето ви да се роди и да израсне здраво и силно!.