Плодови маски за лице

Начало » Външен вид » Козметика » Плодови маски за лице

Плодови маски за лицеЛятото е времето, през което трябва да “нахраните” кожата си с ягоди, праскови, кайсии, грозде – изобщо с всички богати на витамини и плодови киселини плодове. Те са изключително полезни, но за да получите желаните резултати, трябва да знаете, че:
– всички плодове са алергени в различна степен. Така че преди да нанесете маската върху лицето си е добре да проверите ефекта и върху вашето тяло, като нанесете малко по вътрешната част на лакътя или зад ухото, където кожата е най-чувствителна и нежна. Ако всичко е добре, може да използвате плодовете и за лицето си, но ако има реакция е по-добре е да не поемате рискове – в такъв случай вземете някой друг плод или направо се откажете от идеята.
– когато избирате плодове за маска, трябва да вземете в предвид типа на кожа си:
– за нормална кожа подходящи са кайсиите, гроздето, касисът и ягодите;
– за суха кожа идеални са кайсиите, цариградското грозде, прасковите, малините и ягодите;
– за мазна кожа – червена боровинка, слива, ягода.
– маската трябва да се прави редовно, два пъти седмично за по 10-15 минути.
– най-добре е маската да се прави преди лягане.
– маската трябва да се нанася само на предварително почистена кожа.
– ефектът на маската ще бъде по-голям, ако я правите по време на баня, когато кожата е загрята и порите отворени.
– препоръчително е всички плодови маски да се отмиват от лицето не с вода, а с отвара от лайка, метличина или липа, които допълнително подхранват и хидратират кожата.
– след като отстраните маската, задължително трябва да нанесете на лицето си подхранващ или хидратиращ крем.
– подхранващият ефект от плодовата маска може да засилите, ако 5 минути след нанасянето и върху лицето (когато тя е леко подсъхнала) я покриете с топла влажна кърпа.
Плодови маски за лице
Маски за нормална кожа
1. Подхранваща и избелваща: намачкайте месестата част на 2 кайсии и ги смесете с 1 с.л. лимонов сок. Нанесете сместа на лице за 20 минути, след което отмийте.
2. Почистваща и хидратираща: почистете шепа гроздови зърна от семчиците, намачкайте ги и нанесете на лицето. Измийте след 10-15 минути. Гроздето подхранва кожата с витамини А, B и C и с фосфорни съединения.
3. Тонизираща: на почистите кожа нанесете кашичка от намачкани добре узрели ягоди. След 15-20 минути изплакнете лицето със хладка вода и намажете с подхранващ крем. Тази маска снабдява кожата с витамини, тонизира я и и придава свежест и мекота.

Маски за суха кожа
1. Подхранваща: смесете 50 мл мляко и 50 мл пюре от прясно цариградско грозде. Получената кашица нанесете на лицето. Измийте след 10-15 минути.
2. Почистваща: разбийте 1 яйчен жълтък и го смесете с 1 ч.л. намачкана месеста част от кайсия. Нанесете на лицето; след 10-15 минути отмийте маската с топла билкова отвара.
3. Подхранваща и омекотяваща: почистете 2 кайсии от кожицата и костилките, намачкайте ги и ги смесете с 1 с.л. сметана, нерафиниран зехтин и разбит яйчен белтък. Получената смес нанесете на лицето и шията. След 20 минути измийте с топла билкова отвара. Тази маска освежава и омекотява кожата много добре.
4. Освежаваща: намачкайте половин чаша малини и ги смесете с 2 с.л. прясно мляко. Изрежете в марля отвори за носа и устата. Накиснете марлята в малиново-млечната смес и покрийте с нея лицето за 15 минути.
5. Подхранваща и освежаваща: намачкайте няколко ягоди и ги смесете с подхранващ крем за лице и 1 ч.л. мед. Получената смес нанесете върху лицето за 20 минути. След това я отстранете с тампон напоен в хладко мляко.
6. Подхранваща и избелваща: към пюре от пресни червени боровинки добавете разбит яйчен белтък и 1 с.л. прясно мляко. Нанесете на лицето за 15-20 минути, след което измийте.

Маски за мазна кожа
1. Подхранваща и избелваща: към пюре от пресни червени боровинки добавете разбит яйчен белтък и 1 с.л. розова вода или друг почистващ лосион. Нанесете на лицето за 15-20 минути, след което измийте.
2. За стесняване на порите: смесете 2 с.л. пюре от пресни ягоди с разбит яйчен белтък, 1 ч.л. нишесте и 1 ч.л. зехтин. Намажете с получената смес кожата на лицето. След 15 минути измийте лицето първо с топла, а след това и с хладка вода.
3. Матираща: намачкайте няколко добре узрели сливи и намажете с получената кашица лицето. След 5-7 “сливови” процедури порите са стеснени и омазняването на кожата на лицето намалява значително.

Маски за зряла кожа
1. За малките бръчици: почистете от кожицата и костилката 1-2 зрели кайсии, намачкайте ги и ги нанесете на лицето. Оставете маската за 10-15 минути.
2. Тонизираща: отстранете костилката и кожицата на една или две добре узрели праскови. Намачкайте месестата част и я нанесете на лицето. Оставете маската, докато не започне да подсъхва, след което отмийте с хладка вода.