Плесен! Полезни съвети

Начало » За дома » Грижи за дома » Плесен! Полезни съвети

plesenАко заради многото дъждове и влажния въздух в дома ви се е появила плесен, трябва незабавно да се справите с нея, тъй като в голямо количество тя се превръща в истински разрушител. А освен дома ви, плесента ще започне да разрушава и вашето здраве: може да предизвика алергия, ревматизъм, астма. Затова обърнете внимание навреме и се справете с проблема.

Ето как:

– Винаги следете каква е влажността в дома ви – ако е над 85%, тогава спорите започват да се размножават. Затова се старайте да проветрявате и да не държите дълго мокри дрехи на сушилката.
– Можете да се възползвате от препаратите, които се продават на пазара. Но не пропускайте предпазните средства – това са силни препарати и е задължително да сте с ръкавици и маска.
– Открийте мястото, откъдето се разпространява плесента. Ако поражението не е много голямо, почистете с миещ препарат и добре изсушете. Ако обаче плесента е засегнала по-сериозно повърхността и е навлязла навътре, трябва да отстраните нарушената част от материала заедно с боята и мазилката. После използвайте антисептичен грунд.
– Като почистите плесента, задължително подсушете добре мястото – с печка или вентилатор.
– Ако сте привърженик на бабините методи, при малки петна от плесен е достатъчно да почистите с наситен разтвор на домашен сапун.