“Плажно” хранене: продукти за хубав тен

Начало » Хранене & Рецепти » Диети и Хранене » “Плажно” хранене: продукти за хубав тен

phОказва се, че тайната на красивия летен тен се крие не само в използването на различни козметични продукти, но и в храните, които консумирате.

Продукти активиращи загара
Преди всичко, обърнете внимание на хранителните продукти, които са богати на витамин А и бета-каротин. Те стимулират производството на меланин – веществото, което придава на кожата златист оттенък. Бета-каротинът се счита за един от най-мощните естествени активатори на загара и можете да си го набавите от червено-оранжевите зеленчуци и плодове, като пъпеши, праскови, кайсии, моркови, дини, а също и от яйцата, зехтинът и рибата. От гореизброените продукти най-чудодейни свойства се приписват на морковите и сока от кайсии. Те наистина правят тена по-ярък, но е много важно и да не прекалявате с тях, за да не придобие кожата ви жълтеникав оттенък или по-лошо – да не изгорите неравномерно. Препоръчваната доза е една чаша сок дневно, няколко часа преди да се излегнете под слънчевите лъчи, а не директно на плажа!
Ако искате да си вземете нещо за похапване на плажа е най-добре да се спрете на пъпеш. В него се съдържа не само много бета-каротин, а и огромно количество калий, натрий и магнезий, които се губят от организма при потоотделянето. Освен това сочните пъпеши са отлично средство срещу дехидратация на организма, след няколкочасово излагане на пряка слънчева светлина.
Вещества като тирозин (аминокиселина, която способства образуването на по-тъмния пигмент на кожата), калций и витамин С също ускоряват процеса на загара. Те се съдържат в сиренето и изварата, в месото, рибата тон и треската. За да ускорите производството на меланин и витамин С (тирозинът се превръща в меланин само в присъствието на този витамин) е най-добре да наблегнете на пресните цитрусови плодове. За тях е важно да знаете, че трябва да се консумират известно време преди да излезете навън, за да се избегне фотоалергична реакция – влезлият в контакт със слънчевите лъчи плодов може да остави върху кожата ви не особено приятни  червено-кафяви петна. Производството на меланин способстват и млечните продукти и ядките, които са богати на биофлавоноиди и витамин Е. Те ще помогнат на вашата кожа да се защити от вредното въздействие на слънчевите лъчи и ще предотвратят прекомерното и изсушаване.

Хранене и плаж
Най-добре е да отидете на плаж поне половин час след като сте се нахранили. Задължително си носете бутилка с чиста питейна вода, така че нито кожата ви, нито организма ви като цяло да не страда от глад за вода под ярките слънчеви лъчи. Трябва да се откажете от  алкохолните напитки на плажа, защото не само, че ще се напиете много по-бързо от нормалното, но и ще възпрепятствате производството на меланин, което ще окаже неблагоприятно въздействие върху качеството на тена ви.

При слънчеви изгаряния
Не пренебрегвайте “бабините” средства за борба със слънчевите изгаряния. Заквасената сметана и киселото мляко ще премахнат възпалението, ще намалят болката и приятно ще охладят и отпуснат увредената кожа, особено ако имате треска.