Пилатес: алтернатива на силовата тренировка

Начало » Външен вид » Упражнения » Пилатес: алтернатива на силовата тренировка

Всички фитнес-експерти обясняват, колко са полезни силовите тренировки, имащи благотворно влияние върху метаболизма. Но перспективата за вдигане на тежести, не привлича всеки, особено жените. Разбира се, фитнес-експертите са абсолютно прави и силовата тренировка е неотменна част от работата над красивото тяло. За това много жени си мислят, че е по-добре да се сбогуват с мечтата си за красиво релефно тяло, отколкото да се подлагат на непосилни за тях упражнения. Но както ви е известно, може да се намери изход от всяка ситуация. А за да се справите с неприязънта си към силовите упражнения, ще ви помогнат тренировките по пилатес.
pilatesКакво е пилатес?
Пилатес е система от упражнения, която е много сходна с йогата, балета, стречинга и каланетиката . Тя е изградена върху плавни бавни движения, които включват всички, дори и най-малките, мускули. Пилатес има благоприятно въздействие върху гръбначния стълб, подобрява общото здраве, съня, кръвообращението, помага в борбата с депресията. Цялата философия на пилатес се заключава в любимия цитат на  неговия създател Йозеф Пилатес: “Тялото се създава от разума”.

Защо пилатес?
Пилатес е отлична алтернатива на силовите тренировки с тежести по много показатели:
– първо – той щади ставите и връзките в тялото.
– на второ място, голямото предимство на пилатес е , че при него се включват и така наречените “вътрешни мускули”, които съставят “корсета” на вашата красива осанка.
– трето – много от упражненията в пилатес са за баланс, при които се включват няколко мускулни групи.
– четвърто – пилатес е и отлична тренировка за подобряване на еластичността на мускулите и гъвкавостта на тялото.

За кого е подходящ пилатес?
По принцип, за всички желаещи. Все пак тренировките по пилатес са особено препоръчителни за жени в следродилен възстановителен период, при определени заболявания (травми на ставите и гръбначния стълб), след операция (като е задължително преди това да сте се консултирали с лекар!), както и за тези жени, които предпочитат спокойния ритъм на тренировка и комбинацията от упражнения и “вътрешна самооценка”.

Същността на пилатес – плавните движения
Същността на пилатес е в правилното, грациозно и управляемо изпълнение на напълно естествените движения. От вас не се иска да изпълнявате немислими пози или да се напрягате прекомерно. Движенията се изпълняват бавно, в посока от силния център, като  това ви дава възможност да проверите до колко правилно са изградени частите на тялото ви и да се концентрирате там, където е необходимо да се работи. Ако изпитвате какъвто и да е дискомфорт при изпълняването на дадено движение или упражнение, то можете да спрете по всяко време – това прави пилатес една от най-безопасните системи от упражнения.
Впрочем, бавно, в никакъв случай, не означава лесно и леко. В повечето случаи, за да се изпълни упражнението бавно е много по-трудно, отколкото да се направи бързо, а и вероятността да се лъже е много по-малка!

[youtube 3OPExXyuLc0 nolink]
Не забравяйте, че пилатес е специфична система, към която е необходимо да привикнете. Така че, не очаквайте глобалните промени в тялото си след 3-4 тренировки. Възможно е, на пръв поглед, да не ви допадне и схемата, по която са изградени тренировките, но все пак – опитайте!

[youtube JpZlDr6XsHE nolink].